RIJETKO KO ZA NJIH ZNA: 10 mjesta skrivenih u sjeni poznatih znamenitosti!

Čim smo odlučili da saznamo sve o poznatim znamenitostima svijeta – ako ne uživo, onda zahvaljujući internetu – naučili smo da postoji mnoštvo tajni koje nisu poznate široj javnosti.

Stranica Bright Side sugerira obilazak nekih od najvećih svjetskih znamenitosti i otrkivanje svega onoga što oni imaju da ponude koje se ne može vidjeti odmah.

Privatni apartman Gustav Eiffela, Paris, Francuska

Na trećem spratu Eiffelovog tornja, nalazi se stan koji je pripadao samom gospodinu Eiffelu gdje je pozdravljao uvažene goste, uključujući i Thomasa Edisona. Danas je prostorija u kojoj se nalaze Eiffelova i Edisonova lutka otvorena za javnost.

Prazna zgrada u Times Squareu, New York, SAD

Osim toga što donosi vlasnicima oko 23 miliona dolara  svake godine, ne postoji ništa unutar Times Square zgrade osim napuštenih ureda i prodavnice u prizemlju.

Kompanija, koja je vlasnik zgrade, je bankrotirala 1992. godine, nakon čega je prodan oglašivačkoj  firmi. Od tada, Times Square je ništa više od ogromnog bilborda sa ekranima.

Napuštena podzemna željeznička stanica City Hall, New York, SAD

Stanica City Hall u New York metrou je funkcionisala 1904-1945 i zatvorena je zbog novih vozova čiji su automobili bili predugi za pravljenje takvih oštrih zaokreta u tunelu.

Možete vidjeti City Hall ako ne napustite vlak broj 6 na kraju linije: ona se vraća koristeći tu stanicu.

Mount Rushmore i njegove tajne komore, SAD

Osim četiri predsjednika čije se sklupture nalaze u njemu, Mount Rushmore ima svoju tajnu sobu. Unutra, skriveno iza 1.200 kilograma granita, čuvaju se najvažniji dokumenti SAD-a, uključujući i Deklaraciju o nezavisnosti.

Zatvor u Duždevoj palati, Venecija, Italija

Ispod palate mletačkog dužda postoji zatvor u kojem se nekad nalazio ozloglašeni Giacomo Casanova: Piombi. U okviru svoje historije u trajanju od 400 godina, on je bio jedina osoba koja je ikada pobjegla iz njega.

Postojanje zatvora je zapravo prilično dobro poznata informacija, ali posjeta nije uključena u standardni ​​obilazak Palate.

Tunel ispod Las Vegas Stripa, Las Vegas, SAD

Širok sistem tunela ispod glavne ulice pune zabave Las Vegasa je dom za nekoliko stotina beskućnika. To je u potpunom mraku, ali kada uključite lampu vidite nepogrešive znakove ljudskog prisustva: namještaj, odjeću i sve vrste svakodnevnih predmeta.

103. sprat Empire State Buildinga, New York, SAD

Svi znaju da postoji vidikovac na 102. spratu zgrade. Međutim, možete uživati ​​u pogledu sa 103. sprata, također, gdje se nalazi mala soba sa niskim balkonom. Mada je sprat otvoren samo za osoblje i VIP osobe.

Kupatilo kardinala Bibbiena, Papine odaje, Vatikan

Kupatilo koje je uređivao Raphael Santi i njegovi pripravnici 1516. godine je dio stana kardinala Bibbiena. Ono što je toliko neobično u tome je da su scene na freskama daleko od pristojne.

Ulaz u kupatilo je iz bivše spavaće sobe kardinala gdje se danas Papa sastaje sa svjetskim liderima.

Tajni apartman u Pepeljuginom zamku, Disney World, SAD

Soba izgleda kao apartman u veoma skupom hotelu, ali ne možete rezervirati noćenje u njoj sa standardnim novcem. Ipak, možete osvojiti takvu priliku: svaki dan u siječnju, Disney World pravi lutrije za to.

Vidikovac u baklji Kipa slobode, New York, SAD

Do 1916. godine, postojale su stepenice koje vode do balkona unutar baklje koju Kip slobode drži. Ali te godine, baklja je oštećena u eksploziji, a turistima je zauvijek  zabranjen pristup. Još uvijek je zatvorena za javnost, bez obzira na to da je baklja zamijenjena novom 1986. godine.

(Global CIR)

Komentiraj