STAR 14.000 GODINA: U Jordanu pronađen najstariji recept za hljeb na svijetu

U Crnoj pustinji, u Jordanu, pronađen je najstariji recept za hljeb na svijetu. Prema receptu starom 14.000 godina, pšenično i ječmeno brašno se miješaju s usitnjenim korijenjem biljaka. Zatim se dodaje voda i stavlja u pećnicu.

Slikovni rezultat za U Jordanu pronađen najstariji recept za hljeb na svijetu

Ranije je smatrano kako najstariji tragovi, koji se vežu za prvi hljeb, potiču iz perioda od prije 9.000 godina, a pronađeni su u Catalhoyuku, u Turskoj. Međutim, novo otkriće pronađeno tokom arheoloških istraživanja u Crnoj pustinji pokazuje kako prvi tragovi sežu pet hiljada godina ranije od otkrića u Turskoj.

Naučnici su otkrili dvije velike peći, a u svakom od njih su pronađene mrvice hljeba. U ostacima analiziranim mikroskopom otkriveni su tragovi mljevenja, prosijavanja i miješanja. Naučnici su pokušali napraviti hljeb po starom receptu. Kazali su kako je okus sličan današnjem hljebu s više vrsta zrna.

Dorian Fuller, profesor s University College London, ističe kako je riječ o najstarijem dokazu o pravljenju hrane prilikom kojeg je korišteno i miješano nekoliko proizvoda. “Imali su hljeb, pečeno meso gazele i to su koristili za obrok”, dodaje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj