KAKO SU SE DRUŠTVENE MREŽE MIJEŠALE U AMERIČKE IZBORE?! Izvršni direktori Facebooka i Twittera saslušani pred Senatom: ‘Da li postoji interna platforma preko koje koordinišu cenzuru na cijelom internetu, zašto izvršavaju naredbe vlada komunističkih država, zašto su dopustili širenje neutemeljenih vijesti o predsjedniku Trampu…?’

Na današnjem saslušanju pred senatskim Odborom za pravosuđe pod nazivom “Prekidanje vijesti: Cenzura, zabranjivanje i izbori 2020. godine” pojavili su se izvršni direktori velikih društvenih online platformi Facebooka i Twittera, Mark Zuckerberg i Jack Dorsey. Oni su svjedočili o cenzuri na svojim platformama koja je negativno utjecala na izborni proces u SAD-u 2020., gdje se pokazalo da velika većina senatora misli da politička cenzura tehnoloških giganata predstavljala uplitanje u izbore.

election-twitter-facebook

Od početka saslušanja suočili su se s pritiskom zbog cenzure priče New York Posta o Hanteru Bajdenu. Twitter je blokirao dijeljenje članka o laptopu i mailovima za koje se navodi da pripadaju Hanteru Bajdenu, sinu tadašnjeg kandidata Džoa Bajdena (Joe Biden), a Facebook je ograničio distribuciju članka, ali ga nije u potpunosti blokirao.

‘Cenzurisanje članaka o Hanteru Bjadenu bila je greška’

Republikanski zakonodavci nastojali su oduzeti društvenim medijima pravnu zaštitu koju uživaju jer ih se prema zakonu ne smatra izdavačima.

“To mi se čini kao da ste vi glavni urednik”, rekao je u uvodnoj riječi senator Lindsey Graham. “Uredničku odluku New York Posta da objavi priču poništili su Twitter i Facebook na različite načine kako bi spriječili njezino širenje. Ako to vas ne čini urednikom, ne znam šta bi vas činilo drugo.”

Dorsey je objašnjavao da je priča blokirana u skladu s politikom iz 2018. godine protiv širenja hakiranih materijala.”Napravili smo brzu interpretaciju ne koristeći druge dokaze da su materijali u članku pribavljeni hakiranjem, a prema našoj politici blokirali smo njihovo širenje”, svjedoči Dorsey. “Nakon daljnjeg razmatranja, priznali smo da je ova radnja bila pogrešna i ispravili smo je u roku od 24 sata.” Dorsey je dalje rekao da je Twitter rekao Postu kako mogu otključati svoj račun tako što će izbrisati svoj tweet na kojem su podijelili, te da će ga moći ponovo tvitovati. Post je umjesto toga tražio od Twittera da revidiraju odluku o blokiranju njihovog računa i da ga deblokiraju. Dorsey je tada rekao da oni nisu imali postupak za to. “Ovaj incident pokazao je da nam je potreban i takav postupak, zato smo stvorili onaj za koji vjerujemo da je pošten i primjeren”, rekao je.

Dorsey je tada bio suočen sa zabinutošću poslanika u vezi sa zaštitom koju kompanije društvenih medija imaju prema članu 230 Zakona o pristojnosti komunikacija. Odjeljak 230 kaže da kompanije kao što su Facebook i Twitter ne mogu biti odgovorne za izjave koje su objavili korisnici jer same kompanije nisu one koje kreiraju ili uređuju sadržaj kao što bi to činile novine. Neki zakonodavci, međutim, vjeruju da blokiranjem određenog sadržaja poput priče New York Posta doista donose uredničke odluke.

Zašto niste cenzurisali hakirane podatke Edwarda Snowdena?

Republikanski senator iz Texsasa Ted Cruz ispitivao je izvršnog direktora Twittera Jacka Dorseyja u vezi s  nedavnom praksom postavljanja upozorenja u kojima se negiraju izborne prevare ispod tvitova koji se odnose na tu temu, tvrdeći da platforma društvenih medija preuzima ulogu izdavača kada to učini.  Dorsey je priznao da nije stručnjak za tu temu i insistirao je da je to jednostavno “ukazivanje na širi kontekst” kako bi navodno korisnici mogli pristupiti više informacija. Cruz je brzo odbacio to objašnjenje.

„Ne, ne nije to zbog toga. Stavili ste stranicu koja kaže, citiram ‘bilo kakve izborne prevare izuzetno su rijetke u Sjedinjenim Državama.’ To nije povezivanje sa širim kontekstom, to je miješanje u politiku i vi ste izdavač kada to radite to “, rekao je Cruz. “Imate pravo zauzeti politički stav, ali ne možete se pretvarati da niste izdavač i kao rezultat toga dobiti posebnu pogodnost prema Odjeljku 230.”

Ta izjava o negiranju izbornih prevara trenutno se poziva na agencije Associated Press i Reuters. Pojavljuje se kada se klikne na izjavu o odricanju odgovornosti – poput onih gdje su objave predsjednika Trampa označene upozorenjima da je tvrdnja o izbornoj krađi “neosnovana”.

Saslušanje se uglavnom odnosilo na to pretvaraju li ih odluke o sadržaju koje su donijeli Twitter i Facebook u izdavače pri čemu onda za njih ne bi važio član 230 Zakona o pristojnosti komunikacija. Taj odjeljak štiti platforme od odgovornosti za izjave koje su objavili korisnici. Tehnički giganti insistiraju na tome da ih se pravno ne označava kao izdavače jer ne stvaraju sadržaj niti donose uredničke odluke.

Cruz je citirao zakon kako bi pokazao da pitanje nije tako jednostavno. “Odjeljak 230 definira dobavljača sadržaja informacija kao bilo šta što bilo koja osoba ili entitet, koji je u cijelosti ili djelomično odgovoran za stvaranje ili razvoj informacija pruženih putem Interneta ili bilo koje druge interaktivne računarske usluge”, rekao je Cruz.

Cruz je pitao je li Twitter djelovao kao izdavač kada je cenzurirao članak iz New York Posta o Hanteru Bajdenu. Dorsey je tvrdio da kompanija to nije uradila, jer je postavila politike i uvjete usluge, a korisnici se slažu da ih se pridržavaju. Republikanski senator, međutim, tvrdio je da Twitter ne primjenjuje svoje politike dosljedno i da se one strože provode protiv republikanskih ili konzervativnih glasova. Iako je Twitter koristio politiku protiv širenja hakiranog materijala kao razlog zbog kojeg nije dozvolio širenje članka “Posta” – bez obzira na dokaze o hakiranju – nije imao problema dopuštajući korisnicima da dijele članak iz New York Timesa koji sadrži informacije iz poreznih prijava predsjednika Trampa, koji su bili poverljivi.

Cruz je također pitao je li Twitter blokirao priče o curenju osjetljivih informacija Edwarda Snowdena. Dorsey je rekao da nije imao te informacije. “Odgovor je ne”, rekao je Cruz.

Facebook sluša Putina i komunističke vlade, gasi profile disidenata

Senatorica Marsha Blackburn optužila je osnivača i izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga da daje prednost “profitu nad principom” gušenjem neistomišljenika u stranim zemljama kada to njihove vlade zatraže. Na pitanje je li Facebook zatvarao profile korisnika koji su govorili protiv različitih vlada, Zuckerberg je više puta odgovorio: “Trudimo se slijediti sve lokalne zakone.”

Napominjući da Facebook ima 60 miliona korisnika u komunističkom Vijetnamu, Blackburn, republikanka iz Tennesija, pitala je Zuckerberga je li Facebook zatvorio ugasio profil vijetnamskog disidenta nakon što je kritizirao vladinu zemljišnu politiku. “Nisam upoznat sa svim detaljima toga, ali vjerujem da smo to možda i učinili”, rekao je Zuckerberg. “Generalno, trudimo se slijediti lokalne zakone različitih zemalja.” “Blokirali ste ga tri mjeseca”, rekla je Blackburn.

Blackburn je istakla da je Facebook u Rusiji složio da uklanja postove u znak podrške ruskom disidentu Alekseju Navaljnom. “Mislite li da je posao Facebooka da poštuje državnu cenzuru kako bi mogao nastaviti poslovati i prodavati oglase u toj zemlji?”, upitala je Zuckerberga. “Generalno se trudimo slijediti zakone u svakoj zemlji u kojoj poslujemo”, ponovio je izvršni direktor. “Mislim da ste prednost dali profitu nad principom”, rekla je Blackburn.

Također je obećala da će reforme u Odjeljku 230 “ukloniti ovaj štit odgovornosti koji ste pretvorili u neprozirni zid.” Blackburn je rekao da je ‘Zakon o slobodi govora i različitosti gledišta na internetu’ pripremljen za puštanje u proceduru i da će obuzdati neke od ovih zaštita.

Da li postoji interna platforma kojom Facebook, Twitter i Google koordinišu cenzuru?!

Republikanski senator Josh Hawley u utorak je pitao izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga na novootkrivenoj prijavi uzbunjivača navodeći da se zaposlenici Facebooka koordiniraju sa zaposlenicima Twittera i Googlea kako bi donijeli određene odluke o moderiranju sadržaja. Hawley je rekao da je bivši zaposlenik Facebooka “s izravnim znanjem o praksama moderiranja sadržaja kompanije” kontaktirao njegov ured zbog “interne platforme pod nazivom Zadaci koju Facebook koristi za koordinaciju projekata, uključujući cenzuru”.

“Platforma odražava i cenzurirane podatke Googlea i Twittera”, tvrdio je Hawley. “…Facebookovi cenzorski timovi komuniciraju sa svojim kolegama na Twitteru i Googleu, a zatim unose prijedloge tih kompanija za cenzuru na platformu Task, tako da Facebook može pratiti njih i efikasno koordinirati njihove napore na cenzuri.”

Hawley je u utorak popodne objavio i snimak zaslona očigledne stranice ‘Zadaci’ (Tasks).

Zuckerberg je rekao da Facebook koristi sistem Tasks za “ljude koji koordiniraju sve vrste poslova širom kompanije”, dodajući kasnije da je kompanija “koordinirala i dijelila informacije  o sigurnosnim temama”, poput “terorističkog napada, iskorištavanja djece ili strane vlade koja provodi operaciju uticaja na javnost.”

Senator iz Missourija nastavio je pitati jesu li zaposlenici Facebooka, Twittera i Googlea koordinirali odluke o moderiranju sadržaja u vezi s “pojedincima, web lokacijama, hashtagovima [ili] frazama koje treba zabraniti”. “Senatore, mi ne koordiniramo naše politike”, rekao je Zuckerberg, dodajući kasnije, međutim, da “je očekivao da će neki nivo komunikacije biti”. Hawley je također pomenuo platformu nazvanu Centra koja se spominje u žalbi uzbunjivača. U žalbi se navodi da je Facebook koristio Centru “za praćenje svojih korisnika, ne samo na Facebooku, već na cijelom Internetu”.

“Centra označava različite profile koje korisnik posjećuje, njihove primatelje poruka, njihove povezane račune [i] stranice koje posjećuje na mreži s Facebook tipkama”, rekao je Hawley. “Centra također koristi podatke o ponašanju za nadgledanje korisničkih računa, čak i ako su registrirani pod drugim imenom.”

Senator Thom Tillis, dodatno je pritisnuo Zuckerberga na tu temu, tražeći od njega da se pozabavi pitanjem kako se sistemi poput ‘Zadataka’ “mogu koristiti na različitim platformama da forsiraju određene ishode”.

Osnivač Facebooka rekao je da misli da bi “koordinacija konkretnih politika ili izvršnih odluka mogla biti problematična.” “Ono što mi radimo je da dijelimo signale oko potencijalne prijetnje koju vidimo, poput terorizma i stranog uplitanja.“ Zuckerberg je ponovio da će svaka kompanija donositi vlastite odluke o moderiranju, za koje je rekao da se “vrlo razlikuju od izjava da se kompanije koordiniraju kako bi odlučile kakve politike trebaju biti”.

Podsjećamo ponašanje mainstream medija i društvenih mreža posebno se pokazalo problematičnim kada su na bazi neprovjerenih, nepotpunih i nepotvrđenih rezultata izbora projicirali pobjedu demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima u SAD-u, nakon čega se Džo Bajden neustavno počeo predstavljati kao navodni izabrani predsjednik, obmanjujući javnost i degradirajući američke institucije.

Rezultati američkih predsjedničkih izbora još uvijek nisu potvrđeni, pred različitim sudovima pokrenuto je na hiljade sporova zbog mogućih izbornih prevara i krađe glasova, a u nekim od saveznih država vrši se ponovno prebrojavanje glasačkih listića. Rezultati su upitni u najmanje šest država koje mogu odrediti ishod samih izbora, a to su: Nevada, Arizona, Georgija, Pensilvanija, Mičigen i Viskonsin.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] snimke bezobzirnih napada na mirne Trampove pristalice u Washingtonu koje su mediji prešutjeli! KAKO SU SE DRUŠTVENE MREŽE MIJEŠALE U AMERIČKE IZBORE?! Izvršni direktori Facebooka i Twittera … Objavljeno […]

  2. […] KAKO SU SE DRUŠTVENE MREŽE MIJEŠALE U AMERIČKE IZBORE?! Izvršni direktori Facebooka i Twittera … TRILOGIJA SVJETSKIH RATOVA: Da li samo pobjednici imaju pravo uređivati svijet? Enigma Kavkaza između mita i realnosti DECENIJAMA JE ŽIVIO POD LAŽNIM IDENTITETOM, A ONDA JE SVE ISPRIČAO! Ovo je ispovijest Serga Lavrentijevicha Berije, sina jedne od najmisterioznijih i najozloglašenijih ličnosti SSSR-a! SLUČAJ SERGEJ LAVROV: Čudni su putevi obavještajno-diplomatski?! […]

  3. […] BAJDEN SPAVAO U RADONČIĆEVOM HOTELU: Da li je tada upoznao i Nasera Keljmendija? POKUŠAJ NAMETANJA ‘NOVE POLITIČKE PARADIGME I LIDERA’ UZ ELEKTRONSKO GLASANJE, MEDIJSKU HAJKU I SABOTAŽE! ‘GOOGLE’ ZNA KO JE PREDSJEDNIK?! Google prevodilac frazu “Thank you, Mr President” na ruski prevodi “Spasibo, Vladimir Vladimirovich” (Hvala, Vladimire Vladimiroviču) PRVO JE PUŠTEN ‘KINESKI VIRUS’ DA BI USLIJEDILO GLASANJE POŠTOM, A ONDA I POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?! Tramp poručio: Odluku o izborima treba donijeti Vrhovni sud! KAKO SU SE DRUŠTVENE MREŽE MIJEŠALE U AMERIČKE IZBORE?! Izvršni direktori Facebooka i Twittera … […]

  4. […] na ruski prevodi “Spasibo, Vladimir Vladimirovich” (Hvala, Vladimire Vladimiroviču) KAKO SU SE DRUŠTVENE MREŽE MIJEŠALE U AMERIČKE IZBORE?! Izvršni direktori Facebooka i Twittera … KAZNA ZA POŠTENJE! Radnicama koje su prijavile izborne neregularnosti na predsjedničkim […]

  5. […] KAKO SU SE DRUŠTVENE MREŽE MIJEŠALE U AMERIČKE IZBORE?! Izvršni direktori Facebooka i Twittera … […]

  6. […] KAKO SU SE DRUŠTVENE MREŽE MIJEŠALE U AMERIČKE IZBORE?! Izvršni direktori Facebooka i Twittera … […]

Komentiraj