VIDEO: Nova Mercedesova električna limuzina imat će autonomiju od 700 km!

Mercedes uveliko radi na produkcijskoj verziji električnog koncepta Vision EQS.

Mercedes-Benz VISION EQS najava je budućnosti kakvu smo zamišljali ...

Njemački proizvođač će nakon električnog SUV-a EQC predstaviti još jedan model na struju – luksuznu limuzinu EQS.

Ovaj automobil, koji mnogi nazivaju električnim Mercedesom S klase, debitovao je 2019. u vidu elegantnog koncepta Vision EQS.

Kada je koncept predstavljen na prošlogodišnjem frankfurtskom auto-salonu, njemački proizvođač se pohvalio da automobil može da pređe i više od 700 km sa punom baterijom.

Direktor Daimlera, Ola Kalenijus, potvrdio je na nedavno održanom sastanku akcionara te kompanije da će i produkcijski EQS također imati autonomiju od 700 km.

Prema njegovim riječima, ovakav rezultat biće ostvaren zahvaljujući pogonskim baterijama koje Daimler proizvodi u svojoj fabrici u Štutgartu.

Kalenijus, međutim, nije otkrio mjerni standard koji je korišten za procjenu autonomije u vožnji, a podsjećamo da je nedavno saopšteno da je Tesla Model S Long Range Plus postao prvi serijski električni automobil u SAD koji ima autonomiju preko 400 milja, tačnije 402 milje, odnosno 647 km.

Ovaj rezultat je dobijen na osnovu standarda američke agencije EPA, dok prema novom WLTP mjernom standardnu koji se primjenjuje u Evropi, Model S koji se trenutno prodaje na Starom kontinentu ima maksimalnu autonomiju od 610 km.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj