NEZAOBILAZNA DESTINACIJA U ŠPANIJI: Grad skriven u stijenama u pokrajini Malaga

Smješten je u španskoj pokrajini Malaga i smatra se jednim od najstarijih gradova na svijetu.

ronda

Rondu su prvi naselili Kelti, koji su je u 6. vijeku prije nove ere zvali Arunda. Nešto kasnije su se fenički doseljenici naselili u blizini i osnovali naselje Acinipo, lokalno poznat kao Ronda la Vieja, Arunda ili Stara Ronda. Ono što Rondu izdvaja iz idiličnog pejzaža Malage je neobična i drugačija arihitektura. Gradić se prostire na dvije litice, između kojih protiče brza planinska rijeka Guadalevin.

Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 750 m. Najpoznatiji dio grada je duboki kanjon El Tajo, koga je usjekla rijeka Guadelevin. Ovaj grad oduzima dah, prepun je interesantnih događaja i bogat je lokalnom tradicijom.

Ono što je svakako zanimljivo je to da je grad oduvijek bio privlačan mnogim umjetnicima, pa je tako poznati američki pisac Ernest Hemingway često posjećivao ovo mjesto i uživao u njemu.

Podijeljene djelove grada vežu tri mosta – Puente Romano, Puente Viejo i Puente Nuevo, od kojih je posljednji izgrađen čak 120 metara iznad kanjona. Najveća atrakcija grada jeste Puente Nuevo ili “Novi Most”, koji pruža izvanredan pogled na panoramu grada. Istorija ovog mosta veže se za zatvor koji se nalazio u samom mostu.

Posebno mjesto u ovom gradu zauzima i arena za bikove – Plaza de Toros. Ona je jedna od najstarijih i najcjenjenijih mjesta za održavanje borbi, a kroz istoriju su održane neke od najvažnijih.

Centar Ronde prepun je spomenika, građevina i trgovinama. Takođe, ovaj grad prepun je lokalnih restorana koji nude ukusne tradicionalne specijalitete.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj