USKORO NORMALIZACIJA ODNOSA?! Izraelski mediji tvrde: Netanyahu tajno posjetio Saudijsku Arabiju i susreo se sa prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom!

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu putovao je u Saudijsku Arabiju, te se tamo sastao sa prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom i američkim državnim sekratarom Mikeom Pompeom, tvrde izvori iz Izraela.

Netanyahu secretly visits Saudi crown prince'

Kako piše izraelski list Haaretz, sastanku u gradu Neomu prisustvovao je i šef Mossada Yossi Cohen. Ured izraelskog premijera odbio je komentirati tu informaciju, no, na internetskim stranicama koje prate aviosaobraćaj, taj let je registrovan.

Avion je poletio iz Izraela oko 19:30 sati po lokalnom vremenu, sletio u Neom, te je tamo ostao prizemljen dva sata. Prema informacijama sa stranica koje prate aviosaobraćaj, u Izrael se vratio pola sata iza ponoći.

Radi se o istom privatnom avionu kojim je Netanyahu u nekoliko navrata posjetio Rusiju, a kojim je nedavno trebao ići i u Washington na ceremoniju potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, prije nego što je promijenjen plan putovanja.

Prema izvorima, na koje se poziva Haaretz, zamjenski premijer Izraela i ministar odbrane Benny Gantz i ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi nisu znali za sastanak.

Tokom vikenda, saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud dotakao se nedavnih sporazuma o normalizaciji, govoreći da Saudijska Arabija „dugo podržava normalizaciju s Izraelom, ali da se prije toga treba dogovoriti trajni i potpuni mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca.

Kako tvrdi Haaretz, sve se ovo dešava za vrijeme turneje Mikea Pompea po zaljevskim zemljama, gdje administracija predsjednika Donalda Trampa nastoji ojačati strategiju protiv Irana, „prve prijetnje u regiji“.

Nije tajna da Trampova administracija radi sa Saudijskom Arabijom kako bi se i ona pridružila ostalim arapskim zemljama koje su normalizirale odnose s Izraelom, a na to je osim UAE-a i Bahreina, pristao i Sudan.

Turska – prva većinski muslimanska zemlja koja je priznala Izrael

Republika Turska državu Izrael je priznala 1949. godine i bila je prva muslimanska zemlja koja je to učinila. Od osnutka Izraela, Turska je jedna od rijetkih muslimanskih zemalja koja je uspostavila diplomatske i ekonomske veze sa jevrejskom državom koje i danas traju. Izraelci od tada mogu slobodno posjećivati Tursku, a turisti iz Izraela mogu se sresti širom te zemlje.

Prva arapska država koja je priznala Izrael bio je Egipat koji je to uradio 1979. zahvaljujući egipatsko-izraelskom mirovnom sporazumu proisteklom iz pregovora u Camp Davidu 1978. godine. Jordan je to isto napravio izraelsko-jordanskim sporazumom iz 1994. godine, preuzevši na sebe upravu nad islamskim vakufima u Jerusalemu.

U septembru 2020. godine su Izrael zvanično priznali Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein. Na putu skorog priznavanjate zemlje nalaze se Saudijska Arabija i Kuvajt. Njihovim izvjesnim priznanjem jevrejske države, dolazimo do spoznaje da su najmoćnije arapske države priznale Izrael.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj