UZ POMOĆ SATELITA: Naučnici pokazali kako posmatraju i broje kitove iz svemira!

Britanski naučnici iz Antarktičkog istraživačkog centra demonstrirali su način prebrojavanja kitova iz svemira uz pomoć satelitskih snimaka. Naime, kada se ove slike zabilježe i s udaljenosti od 620 kilometara, one su dovoljno oštre da bi se na njima vidjeli kitovi različitih oblika i vrsta.

kitovi

Tako će tim naučnika iz Velike Britanije uskoro provesti reviziju broja kitova na mediteranu.

Prvobitna procjena bit će djelimično automatizirana upotrebom računarskog programa za pretraživanje satelitskih podataka.

U vodama sjeverno od Korzike, poznatijim pod imenom Ligursko more, zaštićen je prostor za kitove. Regionalne vlasti žele bolje razumjeti kretanje velikih sisara kako bi izbjegli sudare s njima prilikom vožnje brodova. Prema prethodnim istraživanjima, kitove je ponekad moguće vidjeti čak i iz Zemljine orbite.

Fotografije kitova iz svemira naučnici su zabilježili uz pomoć svemirskog broda WorldView-3 kojim upravlja američka kompanija Digital Globe.

181101008-1-mn

Uz WorldView-3 moguće je razaznati stvari na površini Zemlje i do 31 centimetar. Samo ograničeni vojni sistemi imaju pristup takvim detaljnim pregledima.

“Sateliti su toliko napredovali u rezoluciji. Prvi put smo u prilici da vidimo karakteristike koje su zaista specifične za kitove, kao što su njihova leđna i repna peraja”, kaže Hannah Cubaynes koja je povezana s Univerzitetom Cambridge i BAS-om.

Ona je zajedno sa svojim timom istraživala fotografije kitova, zabilježene iz svemira, iz svih dijelova svijeta.

kitovivi

Naučnici kažu kako je kitove najlakše identificirati kroz fotografije jer imaju specifičan oblik tijela, tendenciju da plivaju paralelno s površinom mora, zbog čega njihovo tijelo bude u kontrastu s bojom vode pa ih je lako uočiti.

Pored kitova, naučnici su iz svemira uspjeli uočiti i druge životinje, zbog čega ističu kako je satelitska identifikacija itekako održiva.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj