BERZE REKORDNO PORASLE, DEVETI PUT OD POČETKA 2020. GODINE! Predsjednik Tramp ispunio obećanje o vakcini do kraja godine i još jednom dokazao da mainstream mediji nisu bili u pravu!

Predsjednik Tramp obratio se kratko u utorak popodne govoreći o uspjesima svoje administracije na zdravstvenom i ekonomskom planu, čestitajući zaposlenima u administraciji.

vakcina123456.jpg

Jako sam oduševljen onim što se dogodilo na polju cjepiva, to je bilo apsolutno nevjerovatno. Ništa se slično nikada nije dogodilo na planu medicine, i mislim da ljudi to priznaju ”, započeo je Tramp.

„To ima veliki efekt. Berza je upravo probila index 30.000, nikada nije dosegla taj broj. To je sveta brojka, 30.000, i niko nije mislio da će je ikad vidjeti. “

Predsjednik je napomenuo da je to deveti put od početka 2020. godine da je tržište oborilo rekorde i 48. put pod njegovim predsjedanjem.

“Želim samo čestitati svim ljudima u administraciji koji se toliko trude, a najviše želim čestitati građanima ove zemlje,” rekao je on.

Trampovo obećanje i reakcija medija

Podsjećamo, još u maju, netom nakon što se ‘kineski virus’ COVID-19 počeo širiti diljem Amerike, predsjednik Tramp je hrabro predvidio vakcinu protiv koronavirusa.

“Nastojimo da je dobijemo do kraja godine, ako možemo, možda i prije”, rekao je Tramp 14. maja tokom obraćanja u ružičnjaku Bijele kuće.

Sutradan je na Twitteru napisao: “Rad na vakcinama vrlo obećava, očekujemo ih pred kraj godine.”

Glavnim medijima se nije svidjelo to predviđanje, niti malo.

“Ali stručnjaci kažu da je za razvoj, ispitivanje i proizvodnju cjepiva potrebno još najmanje 12 do 18 mjeseci i da bi išta manje bilo medicinsko čudo”, napisao je NBC News 15. maja.

Potom je CNN napisao članak s naslovom “Provjera činjenica: Hoće li do novembra doći vakcina protiv koronavirusa?”

“Ništa nije sigurno, a Trampov optimizam mogao bi biti slomljen u narednim mjesecima”, napisao je CNN. “Neki stručnjaci upozoravaju da se ne izbacuju određeni datumi i rokovi. ‘Mislim da je u ovom trenutku vrlo opasno davati određene datume'”, rekao je dr. Vivek Murthy za CNN.

Dobili smo tri efikasne vakcine

Na kraju, u novembru smo dobili ne jednu, nego tri vakcine.

Pfizer, 9. novembra, objavio je da rezultati najnovijih ispitivanja na vakcini na ljudima pokazuju da je više od 95% efikasna. Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je u utorak da će, nakon što ga odobri Uprava za hranu i lijekove (FDA), cjepivo biti brzo otpremljeno širom SAD-a.

Tada se prošle sedmice pojavilo novo cjepivo proizvođača lijekova Moderna – razvijeno zajedno sa Trampovom nacionalnom operacijom ‘Warp Speed’ ​, koje je također gotovo 95% učinkovito, ali ne mora se držati na temperaturama ispod nule poput Pfizerove verzije.

A u ponedjeljak su AstraZeneca i Oxford University rekli da se njihovo zajednički stvoreno cjepivo protiv COVID-19 pokazalo efikasnim i do 90% i da ga je lakše distribuirati od drugih potencijalnih cjepiva.

Pfizer planira do kraja 2020. godine proizvesti do 50 miliona doza i 2021. do 1,3 milijardi doza. Moderna planira 20 miliona doza 2020. i do milijardu doza 2021., a AstraZeneca planira proizvesti do 20 milijardi doza vakcine 2021. godine .

Dakle, ne samo da će cjepivo biti spremno prije kraja 2020. godine, već bi moglo biti u upotrebi za nekoliko sedmica, čime je Tramp definitivno ispunio još jedno od obećanja dato tokom prvog mandata.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] BERZE REKORDNO PORASLE, DEVETI PUT OD POČETKA 2020. GODINE! Predsjednik Tramp ispunio obećanje o … […]

  2. […] BERZE REKORDNO PORASLE, DEVETI PUT OD POČETKA 2020. GODINE! Predsjednik Tramp ispunio obećanje o v… […]

Komentiraj