POTVRDA HERODOTOVIH NAVODA?! Prije 2.500 godina drevni historičar je u svojiom spisima opisao jedan brod, arheolozi smatraju da su pronašli njegovu olupinu!

Olupinu veoma rijetke vrste broda, koji je plovio rijekom Nil prije oko 2.500 godina, pronašla je grupa arheologa u Egiptu i na taj način dala odgovor na antičku zagonetku.

This Nile Shipwreck Is First Evidence That Herodotus Wasn't Lying About  Egyptian Boats

Prije 2.500 godina starogrčki historičar Herodot je u svojiom spisima opisao jedan brod, koji dosad nikada nije viđen uživo, a sada su isti taj opisani brod pronašli arheolozi.

Ono što je posebno fascinantno je činjenica da to nije samo brod iz grupe, već je u pitanju jedinstveno prevozno sredstvo o kojem je Herodot pisao u svojim spisima.

Barža je jedna od 70 olupina koje su pronađene na mjestu poznatom kao najveće groblje antičkih brodova.

Brodovi su pronađeni u okviru potopljene antičke luke grada Tonis-Heraklion u delti rijeke Nil.

Ovo je je bila posebna vrsta plovila koju je opisao grčki historičar Herodot pošto je posjetio Egipat 450. godine prije Krista. Međutim, prije otkrića barže, koju su arheolozi nazvali “brod 17”, nije bilo stvarnih arheoloških dokaza o takvim brodovima.

Kao rezultat toga, historičari su se vijekovima svađali oko Herodotovog izvještaja o brodovima.

Knjiga “Brod 17 – barža” iz Tonis-Herakliona Aleksandra Belova rješava misteriju i analizira konstrukciju i strukturu broda, dužine između 26 i 28 metara. Brod datira iz vremena koje historičari nazivaju kasni period drevnog Egipta, koji je trajao od oko 712. do 332. godine prije nove ere.

Stručnjaci za brodogradnju smatraju da je ova otkrivena barža korištena za prevoz dobara kao što su riba i kamenje duž Nila, a možda je služila i za prevoz vojnika na bojno polje.

Istraživanje Belova otkrilo je da kada se više ne koristi kao trgovački brod, barža postaje dio pomorske infrastrukture luke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj