FOTO/VIDEO: Magične i jedinstvene destinacije koje vrijedi staviti na listu putovanja

Putovanja su među pet najboljih iskustava u ljudskom životu, inspirišu nas da stvaramo, daju nam nove ideje i kroz njih upoznajemo nove ljude i kulture. Pogledajte nekoliko destinacija koje ćete definitivno dodati na vaše liste za putovanja.

52810423-254577578814954-5161416719641608192-n

Đavolji most (Devil’s Bridge) je most koji se nalazi u Njemačkoj, a napravljen je 1860. godine. Sagradio ga je kralj iz obližnjeg gradića, a naziv je dobio jer su ljudi smatrali da takvo savršenstvo može sagraditi samo vrag. Naime, ukoliko most posmatrate iz daljine, on se presijava u vodi i tako formira savršeni krug. Najbolji period godine kada treba posjetiti ovaj most jeste jesen.

Foto: InstagramFoto: Instagram

Jezero meduza (Jellyfish Lake) je jezero u državi Palau u kojem žive unikatne vrste meduze. Ovo jezero je okruženo šumom te je na taj način izolirano od drugih voda s kojima bi inače došlo u dodir. Široko je 400 metara, a duboko 30 metara. Dno jezera je toliko duboko da do njega ne dopire nikakav oblik zraka ni svjetlosti. Iznad toga je sloj bakterija, a pri samom vrhu plivaju meduze. Neke od meduza koje plivaju ovim jezerom su smatrane smrtonosnim, ali su potpuno bezopasne za čovjeka.

Foto: InstagramFoto: Instagram

Maldivi su poznati kao veoma privlačna destinacija te jedno od rijetkih mjesta koje je mnogo ljepše uživo nego preko uređenih i komercijalnih fotografija. Međutim, jedno od popularnih mjesta koje morate vidjeti uživo je more zvijezda.

Mrtvo more u Izraelu je također najniža tačka planete Zemlje te je okruženo pustinjom Negev. Naziv polazi od činjenice da nijedna riba ne može preživjeti u previše slanoj vodi. Veoma je popularna destinacija zato što je moguće plutati na površini vode, usljed prevelike količine soli.

Foto: InstagramFoto: Instagram

Velika plava rupa je dio okeana koji je širok 300 metara i dubok 125 metara, što tu rupu čini drugom najvećom na svijetu. Još uvijek nije poznato šta se krije na dnu rupe, a brojni naučnici i ekspedicije se spremaju i smišljaju načine na koje će što bolje istražiti ovaj prirodni fenomen.

Foto: InstagramFoto: Instagram

Na samo jedan sat udaljenosti od Senegala postoji neobično jezero koje je roze boje. Zove se Retba, a boja je takva zbog specifične bakterije koja zbog upijanja sunčevih zraka mijenja boju u crvenu i roze. Roze boja je vidljivija tokom suše, tj. od novembra do juna, a manje tokom sezone kiša, tj. od jula do oktobra.

Foto: InstagramFoto: Instagram

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj