SA SVAKIM ZALOGAJEM OVE HRANE POJEDETE I PLASTIKU! Pojedete li 14 srdela mogli biste pojesti plastike kao da ste pojeli plastičnu slamku!

U posljednje vrijeme nekoliko je namirnica povučeno iz prodaje jer su u njima pronašli tragove plastike.

image-2020-11-26-141157

Tako je gotovo 60.000 kilograma pilećih medaljona korporacije Pilgrim’s Pride sklonjeno s tržišta još u junu u Arizoni, Teksasu, Oregonu i Idahou jer se sumnjalo na to da sadrže plastiku. No plastika je pronađena i u artiklima koji se još uvijek nalaze u slobodnoj prodaji.

Rezultati istraživanja otkrili su da su naučnici s Instituta QUEX mikroplastiku pronašli u plavim rakovima, ostrigama, kozicama, lignjama i sardinama s australskog tržišta.

Ova vrsta plastike manja je od pet milimetara te je slična veličini sjemena susama, navodi Medical News Today.

Jestivi dijelovi morskih plodova testirani su zagrijavanjem u inkubatoru na oko 60 stepeni te je unutra bilo i otapalo koje je probavilo jestive dijelove. Zahvaljujući tome naučnici su pronašli pet vrsta plastike koja dolazi iz ambalaže, sintetičkih materijala i morskih otpadaka.

Uzimajući u obzir prosječnu porciju, ljudi koji konzumiraju morske plodove mogli bi pojesti približno 0,7 miligrama plastike ako jedu ostrige ili lignje, ali i do 30 miligrama plastike kada jedu srdele.

Naučnike je najviše iznenadila količina plastike u srdelama. Naime, pojedete li 14 ovih malih ribica, mogli biste pojesti plastike kao da ste pojeli plastičnu slamku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj