PREDSJEDNIK TRAMP SAZNAO KO MU JE ‘RADIO O GLAVI’: Iz Odbora za odbrambenu politiku otpustio Henryja Kissingera, Madeleine Albright i još devet članova povezanih sa Clintonovom, Bushovom i Obaminom administracijom! Suprotstavljali mu se po pitanju politike prema Kini!

Ministarstvo odbrane uklonilo je nekoliko članova svog Odbora za odbrambenu politiku, uključujući dva bivša državna sekretara i bivšeg lidera većine u Kongresu, izvještavaju američki mediji. Henry Kissinger, Madeleine Albright, Eric Cantor, David McCormick i Rudy de Leon bili su među 11 savjetnika koji su uklonjeni iz odbora ranije ove sedmice.

tramp1234-1

Ministarstvo potvrdilo smjene

Direktivom, koju je oficir za vezu Bijele kuće s Pentagonom Joshua Whitehouse poslao u srijedu popodne, uklanja se 11 visokih savjetnika iz Odbora za odbrambenu politiku, uključujući bivše državne sekretare Henryja Kissingera i Madeleine Albright; umirovljenog admirala Garyja Rougheada, koji je služio kao šef pomorskih operacija; i nekadašnju članicu Komiteta za obavještajne poslove Kongresa Jane Harman. Smijenjen će biti i Rudy De Leon, bivši glavni operativni službenik Pentagona koga je bivši ministar odbrane James Mattis smatrao visokorangiranom političkom figurom.

Smijenjeni su, također, bivši čelnik većine u Predstavničkom domu Eric Cantor i David McCormick, bivši podtajnik Ministarstva financija za vrijeme administracije Georgea W. Busha. Oboje je u odbor dodao Mattis 2017., zatim, Jamie Gorelick, zamjenik državnog tužioca za vrijeme Clintonove administracije; Robert Joseph, glavni američki pregovarač o nuklearnom oružju zadužen za Libiju. Bivši Bushov zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost J.D.Crouch II i Franklin Miller, bivši najviši zvaničnik odbrane, takođe su uklonjeni.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je za medije ovu odluku. “Kao dio dugo razmatranih promjena, možemo potvrditi da je nekoliko članova Odbora za odbrambenu politiku uklonjeno“, rekao je zvaničnik odbrane. „Izuzetno smo zahvalni na njihovoj predanoj službi, zalaganju i doprinosu našoj nacionalnoj sigurnosti. Buduće najave za nove članove odbora bit će objavljene uskoro.”

Blokada imenovanja Condoleezze Rice

Odbor, koji nadgleda najviši zvaničnik Pentagona za politiku, podsekretar za odbrambenu politiku, služi kao vrsta internog ‘think tanka’ koji najvišim zvaničnicima pruža analize i savjete o odbrambenoj politici. Odbor za odbrambenu politiku uključuje bivše vojne časnike, državne sekretare, članove Kongresa i druge starije diplomate i spoljnopolitičke stručnjake.

Dužnosnici su rekli da je Trampova administracija dugo pokušavala u odbor postaviti osobe za koje se smatra da su vjerne predsjedniku – i izvan establišmenta u Washingtonu – ali da je imala otpor od strane nedavno smijenjenog ministra odbrane Marka Espera i vršioca dužnosti podsekretara za politiku Jamesa Andersona, koji su nastojali da sačuvaju odbor kako bi se omogućio ‘kontinuitet politike’. I Esper i Anderson uklonjeni su početkom ovog mjeseca u čistki zvaničnika Pentagona.

Administracija je također stavila veto na postavljene umirovljenog admirala Erica Olsona, bivšeg šefa američkog Zapovjedništva za specijalne operacije i bivšu državnu tajnicu Condoleezzu Rice, kao i Gordona Englanda, bivšeg zamjenika ministra obrane za vrijeme Bushove administracije, zbog percepcije da se radi o kandidatima koji nisu izrazito naklonjeni predsjedniku.

Sastanak u oktobru i rasprava o Kini

Odbor je sazvan u oktobru radi povjerljivih rasprava o formulisanju dugoročne strategije prema Kini i odvraćanju u svemiru, navodi se u obavijesti iz Federalnog registra. Sastanak je obuhvatio brifinge CIA-e, Pentagonovog ureda za procjenu mreže i drugih visokih zvaničnika Pentagonove politike.

Sastav odbora suočio se s kritikama nekih republikanskih vanjskopolitičkih analitičara, koji kažu da trenutni članovi ne odražavaju tačno stavove administracije, uključujući i njene tvrde stavove prema Kini.

Neki članovi odbora, uključujući Roughead, Albright i Harman, dodani su u odbor za vrijeme Obamine administracije 2011. godine.

Potez slijedi nakon nedavne odluke oficira za vezu Bijele kuće da započne provjeru nepolitičkih stručnjaka i zaposlenih savjetnika iz think tankova, što je provjera koja je u prošlosti obuhvatala samo političke zvaničnike.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] PREDSJEDNIK TRAMP SAZNAO KO MU JE ‘RADIO O GLAVI’: Iz Odbora za odbrambenu politiku otpu… PRVO JE PUŠTEN ‘KINESKI VIRUS’ DA BI USLIJEDILO GLASANJE POŠTOM, A ONDA I POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?! Tramp poručio: Odluku o izborima treba donijeti Vrhovni sud! KISSINGER IZNIO SVOJE ŽELJE: ‘Bajden što prije da obnovi veze sa Kinom koje je pokidao Tramp’ KAKO JE O BOSNI I BOŠNJACIMA GOVORIO I PISAO HENRY KISSINGER? ‘BiH je mitska država koja nikada u historiji nije postojala, treba je podijeliti na tri dijela’ Objavljeno u: […]

  2. […] je muka od toga da se ništa ne događa. Ja ću pokrenuti stvari – glasajte za mene.’ PREDSJEDNIK TRAMP SAZNAO KO MU JE ‘RADIO O GLAVI’: Iz Odbora za odbrambenu politiku otpu… IZBORI SU NAMJEŠTENI, MEDIJI SU POD PRITISKOM DA NE IZVJEŠTAVAJU O TOME! Predsjednik Tramp u […]

  3. […] sedamdesetih godina, tačnije od zvaničnog ulaska Henryja Kissingera u američku administraciju (kojeg je Tramp nedavno konačno otpustio), Wall Street ima ogroman utjecaj na način na koji vlada Sjedinjenih Država vdi američku […]

  4. […] A ONDA I POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?! Tramp poručio: Odluku o izborima treba donijeti Vrhovni sud! PREDSJEDNIK TRAMP SAZNAO KO MU JE ‘RADIO O GLAVI’: Iz Odbora za odbrambenu politiku otpu… KISSINGER IZNIO SVOJE ŽELJE: ‘Bajden što prije da obnovi veze sa Kinom koje je pokidao […]

  5. […] ELITE U WASHINGTONU! Profesor iz Pekinga: ‘Od 70-tih imamo svoje ljude u vrhu SAD-a’ PREDSJEDNIK TRAMP SAZNAO KO MU JE ‘RADIO O GLAVI’: Iz Odbora za odbrambenu politiku otpu… KISSINGER IZNIO SVOJE ŽELJE: ‘Bajden što prije da obnovi veze sa Kinom koje je pokidao […]

  6. […] PREDSJEDNIK TRAMP SAZNAO KO MU JE ‘RADIO O GLAVI’: Iz Odbora za odbrambenu politiku otpu… […]

  7. […] A ONDA I POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?! Tramp poručio: Odluku o izborima treba donijeti Vrhovni sud! PREDSJEDNIK TRAMP SAZNAO KO MU JE ‘RADIO O GLAVI’: Iz Odbora za odbrambenu politiku otpu… SADA JE VRIJEME DA AMERIČKI NAROD DIGNE SVOJ GLAS! Predsjednik Tramp u obraćanju naciji: […]

Komentiraj