VIDEO: Pogledajte izbliza prvi komercijalni avion na vodonikovo gorivo

Pogledajmo izbliza prvi komercijalni avion na vodonikovo gorivo, koji je predstavljen javnosti na aerodromu u blizini engleskog mjesta Cranfield.

World's first hydrogen-powered commercial aircraft takes to the skies above  Bedfordshire | Science & Tech News | Sky News

Pogon je ugrađen u američkih laki avion kompanije Piper Aircraft iz Vero Beacha na Floridi. Motorni avion ima jednu prednju elisu i može primiti šest odraslih putnika. Avion je uspješno uzletio, napravio mali krug u zraku i sletio na pistu. Kompanija ZeroAvia samo prati trend novih ekoloških rješenja za avionski promet.

Velike aviokompanije u zadnje vrijeme sve više otvaraju vlastite tvornice i postrojenja za proizvodnju goriva u kojim se stvara mješavina biodizela i dodatka neke od verzija kerozina. Neke koriste sirovinu za biodizel, koja se prikuplja od ostataka jestivog ulja iz velikih kuhinja i restorana, kao i iz drugih izvora, dobavljača i poljoprivrednika.

Pandemija koronavirusa je usporila projekt održavanja natjecanja sportskih aviona na električni pogon Air Race E, koji je najavljen krajem prošle godine.

Mnoge kompanije eksperimentiraju u razvoju većih električnih aviona, onih na vodikovo gorivo ili žele popularizirati neke slične, vrlo održive komercijalne modele, koji će u bližoj budućnosti sigurno biti uvedeni u avionski promet.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj