POKUŠAJ NAMETANJA ‘NOVE POLITIČKE PARADIGME I LIDERA’ UZ ELEKTRONSKO GLASANJE, MEDIJSKU HAJKU I SABOTAŽE!

Rezultati izbora u SAD-u još uvijek nisu potvrđeni, a pravni timovi kampanje predsjednika Donalda Trampa u nekoliko ključnih država pokreću tužbe i vode pravne procese tvrdeći da su prevare bile tolikog obima i rasprostranjenosti da su utjecale na konačne neslužbene rezultate izbora, preokrećući Trampovu prednost u korist Bajdena. Dakle, prema navodima Trampove kampanje radilo se o sistemskim sabotažama izbornog procesa.

slika-tramp-izbori

Pored ostalih nepravilnosti koje se tiču izbacivanja republikanskih posmatrača sa biračkih mjesta i iz prostorija za brojanje glasova te desetina miliona glasova poslatih poštom, za koje se ne može utvrditi ko ih je i u ime koga poslao jer pojedine države ne dozvoljavaju verifikaciju potpisa na kovertama, predsjednik Tramp, ali i advokati koji ga predstavljaju te druga pravna lica koja podižu optužnice u ime grupa građana ili pojedinaca, poseban akcenat stavljaju na prevare preko sistema elektronskog glasanja ‘Dominion’.

Predsjednik Tramp je odgovarajući na pitanja novinara uporedio SAD sa ‘državama trećeg svijeta jer koriste mašine koje se lahko mogu hakirati’, napomenuvši da su američki glasovi ‘brojani u inostranstvu’. „Kanada odbija koristiti ‘Dominion’ jer znaju da je najpametnije koristiti papirne glasačke listiće. Samo papirni listići garantuju da ćete zaista dobiti tačan rezultat. Te mašine mijenjaju odredište glasa. Možete pritisnuti jednu tipku i Trampov glas ode Bajdenu. Sve zavisi od čipova, a oni su se ‘igrali’ čipovima posebno u Wayne okrugu u Detroitu“, naveo je Tramp.

Tramp je ranije ovog mjeseca na Tviteru prenio izvještaj da je ukupno 2,7 miliona njegovih glasova izbrisano, a da je u 28 država u kojima se koristi sistem “Dominion” najmanje 435.000 njegovih glasova prebačeno demokratskom kandidatu. Prema njegovoj objavi samo u Pensilvaniji prebačeno je 221.000 njegovih glasova Bajdenu, dok je navodno izbrisana 941.000 Trampovih glasova.

Prema tužbama grupe građana podnesenim samo u tri savezne države (Michigan, Georgija, Pennsylvania) ‘manipulirano je s više od 1,5 miliona glasačkih listića – dovoljno za promjenu ishoda izbora’.

 “Ovo je totalna prevara i kako FBI i Ministarstvo pravde ne reaguju? Ne znam, možda su upleteni u sabotažu. Ali kako je ljudima dozvoljeno da se izvuku s ovim stvarima, nevjerovatno je. Ovi izbori su namješteni. Ovi izbori bili su totalna prevara“, kazao je američki predsjednik u prvom intervjuu nakon izbora.

Dominion i Smartmatic?

U svakom slučaju, u fokusu dokazivanja izbornih prevara u SAD-u svakako je sistem za elektronsko glasanje ‘Dominion’ čiji su softveri automati za glasanje u vlasništvu kompanije Dominion Voting Systems za koju je veoma teško utvrditi gdje joj je sjedište i ko su joj pravi vlasnici. Sjedišta ove kompanije razbacana su po cijelom svijetu, a njeno glavno predstavništvo za Europu nalazi se u Beogradu, kako su pisali srbijanski mediji prije nekoliko godina. Pored toga imaju predstavništva u Kanadi i Španiji. Softver koje koriste Dominionovi aparati kreiran je upravo u Srbiji, kako je i potvrdio zastupnik njihovog predstavništva Đorđević Bojan, koji se trenutno nalazi u Minhenu.

Kako su svojevremeno pisali srbijanski mediji, kompanija je osnovana početkom 2003. a jedan od osnivača je državljanin Srbije koji se školovao u Kanadi. Još prije četiri godine zapošljavala je više od 250 ljudi, od čega je više od 50 bilo u razvojnom centru u Beogradu, mahom inženjera sa beogradskih fakulteta ETF i FON.

Za povezivanje aktera iz Srbije u priču pobrinula se novinarka “Newsmaxa” i izvještačica iz Bijele kuće Robinson E. – Šta ako bih vam rekla da je “Dominion” kanadska kompanija koja je svoje dijelove dobila iz Кine, a softver iz Srbije? Da je u vlasništvu privatne investicione kompanije u čijem je odboru Obamin ambasador u EU? I da je dala novac Fondaciji Clinton? Da li biste povjerovali? – upitala je dramatičnim tonom svoje pratioce na Tviteru.

Kao nova okolnost pojavila se i informacija o bliskoj povezanosti kompanija “Dominion voting system” i “Smartmatic”. Zašto je to važno? Pa stoga što “Smartmatic”, kompanija sa sjedištem u Londonu, a koja potiče iz Venecuele, ima bogatu historiju zakulisnih radnji (bar prema onom što se može pronaći u tekstovima medija širom planete) na izborima po svijetu. Kako stoji u njihovom portfoliju, pomoću njihovih softvera glasalo se elektronski i na isti način su prebrojavani glasovi na Filipinima, u Jermeniji, Brazilu, Estoniji, Argentini, Singapuru, Venecueli. U mnogim od ovih država sistem je bio predmetom istraga zbog mogućih izbornih prevara i manipulacije glasovima.

Otporaši svih zemalja…

Kada govorimo o Londonu i Beogradu, onda sigurno ne smijemo izostaviti imena poput Srđe Popovića, jednog od osnivača i lidera revolucionarnog pokreta ‘Otpor’, koji danas živi u Londonu. ‘Otpor’ važi za jednu od ključnih organizacija koje su učestvovale u svrgavanju režima ratnog zločinca Slobodana Miloševića. Kasnije su se članovi te organizacije dovodili u kontekst ‘obojenih revolucija’ u Ukrajini, Gruziji, Jermeniji, a potom i u ‘revolucijama’ okupljenim pod skupnim nazivom ‘arapsko proljeće’ (Tunis, Egipat, Libija, Sirija). Inače, iste godine kada je pokrenut ‘Dominion’,  Popović zajedno sa Slobodanom Đinovićem, još jednim od osnivača Otpora, 2003. godine je pokrenuo Centar za primenjenu nenasilnu akciju i strategije (Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies – Canvas).

Obučavanje aktivista je postala naša profesija“, kaže Popović. „Prva lekcija se tiče izgradnje jedinstva uz pomoć snažne vizije budućnosti. Objašnjavam im kako da ujedine pristalice različitih ideoloških profila oko zajedničkog cilja, kako bi osvojili preko 50 odsto glasova.“ Kanvasovi izaslanici drže kurseve o strategijama za smjenu vlasti nenasilnim metodama i ubijeđeni su da spontane revolucije ne mogu da uspiju.

Sve se svodi na planiranje i primjenu taktike: kako postići jedinstvo, podstaći na građansku neposlušnost, organizovati bojkote, koje slogane odabrati, kako koristiti muziku, društvene mreže i sl. Njihov metod sastoji se od četiri faze: analiza situacije, osmišljavanje operacije (ono što treba da se uradi), sprovođenje u djelo (kako pobijediti, ko radi šta, kada, kako i zbog čega), i razmatranje tehničkih aspekata (logistika, koordinacija i komunikacija).  Identifikuju se stubovi moći – policija, vojska, institucije, mediji – i podučavaju taktike koje treba da ubijede one koji u njima rade da otkažu poslušnost. Da li Kanvas promoviše određenu viziju svijeta? Mi nismo ideološka, već obrazovna organizacija, odgovara Popović. „Politička pozadina aktivista nije važna“

 Američki magazin „Foreign Policy” svrstao je 2012. godine  Srđu Popovića među ‘100 istaknutih mislilaca čovječanstva’, zajedno sa bračnim parom Clinton, Obamom, Sarkozijem, Kondolizom Rajs… Američki časopis je izdanje Vijeća za međunarodne odnose, a 1970. godine osnovao ga je tadašnji direktor Vijeća Semjuel Hantington, koji je svojevremeno predvodio Odjeljenje za planiranje pri Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a. Hantington je autor kultne knjige „Sukob civilizacija”, čovjek koji je imao ogromni uticaj na spoljnu politiku Sjedinjenih Država, a uz to, bio je saradnik Zbignjeva Bžežinskog, koji je bio omiljeni profesor i mentor Madeline Albright. Inače Srđa Popović je u odličnim odnosima sa osobom sa američke crne liste Miloradom Dodikom za čije je instaliranje u BiH bila najzaslužnija Madeline Albright.

Pokušaj ‘obojene revolucije’ u SAD-u?

Ono što se posljednjih mjeseci dešavalo u SAD-u kroz različite vrste protesta, medijskih i drugih kampanja usmjerenih protiv predsjednika SAD-a, u mnogome je podsjećalo na navedene metode ‘Otpora’, a sve je kulminiralo izbornim procesom čiji je integritet zbog manipulacija sistemom za elektronsko glasanje ‘Dominion’ i masovnim glasanjem poštom ozbiljno narušen i o njemu će konačnu odluku donijeti Vrhovni sud SAD-a.

Zanimljivo je da su američki mediji, čije se dionice jednim dijelom nalaze u rukama kineskih kompanija ili koji dobivaju na stotine miliona dolara od Komunističke partije Kine kroz reklame kineskih državnih kompanija ili na razne druge načine, četiri godine provodili medijsku hajku protiv predsjednika Trampa, lažno izvještavajući i kreirajući afere bez ikakvih dokaza ili posljedica po njih, kada bi se one pokazale lažnim. Na kraju Bajdena su proglasili i pobjednikom izbora, a svoju kampanju  protiv predsjednika Trampa začinili natpisima i tekstovima u kojima ga vještački uspoređuju sa srbijanskim diktatorom i ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem.

Međutim, svi ti pokušaji diskreditacije ili urušavanja Ustava SAD-a krenuli su po zlu, budući da su njihovi organizatori očigledno podcijenili moć ‘američkog malog čovjeka’, koji je uprkos zastrašivanjima i zabranama u velikom broju izašao na birališta i rekao ko je njihov lider, što svjedoči preko 74 miliona legalnih glasova za predsjednika Trampa.  Sa druge strane, pristalice demokrata već su ranije bili deprimirani činjenicom da je njihov omiljeni kandidat Bernie Sanders ponovo ‘izvisio’ u unutarstranačkoj utrci i da im je ponovo nametnut predsjednički kandidat, ovaj put Džo Bajden. Zbog toga, a i zbog činjenice da je Bajden bio potrošen kandidat koji je već 50 godina tavorio u Washingtonu, većina demokrata nije bila motivirana da uopće glasa, a dio ih je iz revolta glasao za predsjednika Trampa.

 Želeći nadomjestiti veliku razliku u glasovima, neko je očigledno pretjerao u prevarama i zbog toga su uhvaćeni, mišljenja je predsjednik Tramp koji kaže: „Desilo se samo jedno, dogodila se prevara i mi razgovaramo o tome. Oni su potpuno podivljali jer smo dobili daleko više glasova nego što su mislili da je moguće, a taman su bili ‘nagazili na gas’ i uhvatili smo ih kako varaju, kao što smo ih uhvatili da špijuniraju moju kampanju.”

Kolika je snaga kojeg kandidata moglo se vidjeti po skupovima tokom predizborne kampanje, gdje je Tramp okupljao na desetine hiljada pristalica, a Bajden bi jedva uspio skupiti nekoliko desetaka ljudi, pravdajući to mjerama protiv COVIDA 19. Brojevi na internetu i na društvenim mrežama također pokazuju da Bajden, koji je navodno dobio 80 miliona glasova, ima tek po hiljadu-dvije pregleda na nekim svojim obraćanjima, dok Trampove objave bilježe milione pregleda, dijeljenja i lajkova. Na koncu, ukoliko bi došlo do neke vanredne situacije ili ratnog sukoba, postavlja se pitanje da li bi se većina Amerikanaca prije odazvala na Trampov ili na Bajdenov poziv?! Sve su to činjenice zbog kojih kontinuirani pokušaji diskreditiranja pa čak i svrgavanja američkog predsjednika prolaze bez uspjeha, jer se na koncu ispostavlja da je bitan pojedinac, odnosno snažan lider koji crpi snagu iz volje građana i Ustava, a ne ‘nakaradna politička paradigma demokratskog establishmenta koja zagovara interese stranih sila’ i koja se bori za rušenje vlastitog Ustava. Da bismo slikovitije objasnili kako se to ‘mijenja i nameće politička paradigma i navodni lider’, poslužit ćemo se primjerima iz historije, gdje je Cezar proglasio svog konja za senatora u Starom Rimu, da bi urušio Senat, zakon i pravo izbora građana.

Važnost i snaga pojedinaca, običnih građana, posebno se pokazala ključnom u SAD-u, gdje se ‘dvoje američkih patriota’, kako ih je nazvao sam predsjednik Tramp suprotstavilo verificiranju lažiranih rezultata izbora u Michiganu. Na taj način su zaustavili čitav namješteni sistem izbora i dali šansu predsjedniku i njegovom timu za konačnu pobjedu i odbranu Ustava SAD-a.

Refleksije na BiH

Odjeci svih ovih dešavanja nisu zaobišli ni BiH. Osluškujući pažljivije izjave pojedinih aktera na ovdašnjoj političkoj sceni primijetit ćemo da govore o tome ‘da je važno promijeniti političku paradigmu, a da su manje važni ljudi i pojedinci koji će poslije doći’, a sa druge strane personaliziraju krivicu za probleme u cijelom društvu svodeći je na nekoliko osoba, koje nutemeljeno i van svakog osnova porede upravo sa Slobodanom Miloševićem ili nekim drugim diktatorima.

Drugim riječima, da bi zavladala ta ‘politička paradigma’ sa tim novim ‘nakaradnim sistemom’ prvo se moraju identificirati i uništiti noseći stubovi legalne vlasti i vrijednosnog sistema, kao što je to gore objasnio Srđa Popović, tako što će se okupiti sve političke i društvene snage svih ideoloških i političkih usmjerenja sa jednim ciljem.

“Mislim da je manje bitno gdje je koji pojedinac… Mislim, da mi trebamo sada razmišljati da je okrenuta neka nova stranica, da mi imamo koncepte vlasti za koje se trebamo boriti. Dakle, s jedne strane postoji koncept vlasti koji se treba zalagati za vladavinu prava, zakona, za borbu protiv korupcije, za davanje prilike obrazovanim i mladim sa kvalitetnim diplomama, ne sa falsifikovanim diplomama, ne da imamo ljude koji su direktori, a nemaju diplome. Ja mislim da takvim ljudima i politikama treba davati šansu, sve drugo je put u razgradnju ovog društva i bojim se u jednu situaciju gdje će doći država u pitanje. Pojedinci, gdje sam ja i gdje je neko drugi je, vjerujte mi, mnogo manje bitno. Vi vidite sada da i same neke ideološke razlike u politikama i političkim strankama nisu uopće izražene, niti su nešto posebno vidljive. Ja mislim da mi moramo mijenjati jednu političku paradigmu koja je dosad postojala i evo kod mene se budi neka nada, prije svega da su mladi ljudi odlučili da jednostavno uzmu stvar u svoje ruke i da se i oni počnu baviti politikom…”, rekao je između ostalog Aljoša Čampara u izjavi za N1 27.11.2020. godine.

Drugi se pak zalažu za uvođenje gore opisanog nesigurnog i hakiranju podložnog ‘elektronskog glasanja’. Tako je isti dan na jednom drugom mediju predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, žaleći se na navodne izborne krađe, kazao da je neophodno uvođenje elektronskog sistema glasanja u BiH, spomenuvši usput i mantru o ‘bračnim parovima Čaušesku i Milošević’.

Sve nas to nekako dovodi do osnovnog pitanja: ‘Ako su već srbijanski stručnjaci ili čak dijelovi obavještajnog sektora, kako se sumnja, uspjeli da utiču na američke izbore, putem elektronskog glasanja ‘Dominion’ ili na drugi način, ko može garantovati sigurnost na izborima u BiH, ako se oni budu provodili elektronski i ako ti sistemi za glasanje, kako to obično biva u BiH, budu instalirani iz susjedstva?’.

U takvim okolnostima onda ne bi bilo isključeno da nam za lidera instaliraju i ‘hercegovačkog tovara’, samo ako bi bio u sistemu ‘nakaradne političke paradigme’. Bitno je samo da odnese pobjedu u ‘velikim gradskim centrima’?!

(Global CIR/Piše: Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Neki covjek

  Kod nas u Bosni hercegovački tovar Denis Zvizdić, zajedno sa stolačko-gatačkim klanom pokušava preuzeti stranku SDA, sta će a poslije i državu Bih. E to su reperkusije američkih izbora. Ako prođe Bajden kod nas će ovdje ponovo gorjeti Predsjedništvo koje su 2014. zapalili Bajdenovi ANTIFA teroristi….

  Reply
 1. […] je muka od toga da se ništa ne događa. Ja ću pokrenuti stvari – glasajte za mene.’ POKUŠAJ NAMETANJA ‘NOVE POLITIČKE PARADIGME I LIDERA’ UZ ELEKTRONSKO GLASANJE, MEDIJSK… SRUŠIO SE SERVER ‘DOMINIONA’ U GEORGIJI, ODGOĐENO PONOVNO BROJANJE GLASOVA! Tramp […]

 2. […] tijelo Arizone ima plenarnu moć da regulira izbor elektora na predsjedničkim izborima’ POKUŠAJ NAMETANJA ‘NOVE POLITIČKE PARADIGME I LIDERA’ UZ ELEKTRONSKO GLASANJE, MEDIJSK… DOK TRAJE SASLUŠANJE U MICHIGANU, PETI PUT ZATRAŽENA REVIZIJA POTPISA U GEORGIJI! Trampov tim […]

 3. […] u pojedinim državama radnici skidali i ažurirali podatke na ‘Dominion’ mašinama! POKUŠAJ NAMETANJA ‘NOVE POLITIČKE PARADIGME I LIDERA’ UZ ELEKTRONSKO GLASANJE, MEDIJSK… IZBORI SU NAMJEŠTENI, MEDIJI SU POD PRITISKOM DA NE IZVJEŠTAVAJU O TOME! Predsjednik Tramp u […]

 4. […] u pojedinim državama radnici skidali i ažurirali podatke na ‘Dominion’ mašinama! POKUŠAJ NAMETANJA ‘NOVE POLITIČKE PARADIGME I LIDERA’ UZ ELEKTRONSKO GLASANJE, MEDIJSK… IZBORI SU NAMJEŠTENI, MEDIJI SU POD PRITISKOM DA NE IZVJEŠTAVAJU O TOME! Predsjednik Tramp u […]

 5. […] u pojedinim državama radnici skidali i ažurirali podatke na ‘Dominion’ mašinama! POKUŠAJ NAMETANJA ‘NOVE POLITIČKE PARADIGME I LIDERA’ UZ ELEKTRONSKO GLASANJE, MEDIJSK… MEDIJI I DEMOKRATE OBMANJUJU JAVNOST! Pismo američkog kongresmena koje upozorava da se Bajden […]

 6. […] SPAVAO U RADONČIĆEVOM HOTELU: Da li je tada upoznao i Nasera Keljmendija? POKUŠAJ NAMETANJA ‘NOVE POLITIČKE PARADIGME I LIDERA’ UZ ELEKTRONSKO GLASANJE, MEDIJSK… ‘GOOGLE’ ZNA KO JE PREDSJEDNIK?! Google prevodilac frazu “Thank you, Mr […]

 7. […] SPAVAO U RADONČIĆEVOM HOTELU: Da li je tada upoznao i Nasera Keljmendija? POKUŠAJ NAMETANJA ‘NOVE POLITIČKE PARADIGME I LIDERA’ UZ ELEKTRONSKO GLASANJE, MEDIJSK… ‘GOOGLE’ ZNA KO JE PREDSJEDNIK?! Google prevodilac frazu “Thank you, Mr […]

 8. […] A ONDA I POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?! Tramp poručio: Odluku o izborima treba donijeti Vrhovni sud! POKUŠAJ NAMETANJA ‘NOVE POLITIČKE PARADIGME I LIDERA’ UZ ELEKTRONSKO GLASANJE, MEDIJSK… PETER NAVARRO OBJAVIO IZVJEŠTAJ NA 36 STRANICA O IZBORNIM PREVARAMA! Zahtijeva široku službenu […]

Komentiraj