TURISTIČKA ATRAKCIJA: Šetnja među snježnim zidovima visokim i do 20 metara!

Zbog vlage koju donose vjetrovi sa Japanskog mora sjeverni dio Japana je jedno od snijegom najbogatijih područja svijeta. Jedan od tri planinska lanca u ‘Japanskim Alpima’ bilježi i do 38 metara snijega godišnje.

snijeg-japan123456

Planina Tatejama na sjeveru Japana svake godine privlači na hiljade znatiželjnika koji dolaze da vide kako izgledaju planinski lanci prekriveni desetinama metara snijega i provozaju se snježnim kanjonima.

Tamošnji stanovnici osmislili su nov način kako da se bore protiv snijega, pa su mnogi na svoje kuće ugradili posebno dizajnirane krovove, neki imaju opremu za grijanje koja topi snijeg s krova, a drugi su izgradili tako jake krovove koji mogu da izdrže snijeg debljine dva metra. 

Alpska ruta Tatejama Kurove koja je poznata i kao Krov Japana ljubiteljima snijega jedna je od najslikovitnijih. Dugačka je 90 kilometara i najpopularnija je zimi kada bijeli kanjon Velike snježne doline predstavlja spektakularni prizor kad napada i do 20 metara snijega.

Kad napada toliko da se ni putevi ne vide, Japanci kreću na čišćenje buldožerima opremljenim GPS-om i cijevima koje pušu snijeg i izbacuju ga na 15 metara visine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj