(VIDEO) IZA NJE SE NALAZI JEZIVO GROBLJE: Na vrata ove kućice kucaju ljudi iz cijelog svijeta

Debeli travnati pokrivač koji spaja zemlju s krovom simpatične kućice jedan je od posljednjih primjeraka takve arhitekture na Islandu.

crkvica123456

Crkvica Hofskirkja omiljeno je mjesto posjetitelja koji dolaze objektivom zabilježiti neobičnu građevinu koja izgleda kao dio scenografije Tolkienova Hobita.

Iako mnogi kucaju na vrata, crkvica nije otvorena za obilaske, no kroz prozor se jasno može vidjeti unutrašnjost.

Nalazi se u regiji Oraefii na jugoistoku Islanda, oko 20 kilometara od glečera Vatnajokull. Kuće s travnatim krovom napravljene od kamena i drveta bile su uobičajene u 19. stoljeću, no s vremenom su iščeznule.https://www.youtube.com/embed/a2LQ88yIGmo?rel=0&controls=1&showinfo=0

Travnati pokrov služio je kao toplinska izolacija, a kako bi se zaštitile od hladnog zraka, kućice su se djelomično ukopavale u zemlju. Hofskirkja je izgrađena 1884. i kompletno je rekonstruirana u pedesetim godinama prošlog stoljeća. Iza nje se nalazi groblje koje je mnogima jedno od jezivijih koje su vidjeli u životu.

Razlog tome je što se pokojnici čine bliže nego što je uobičajeno jer se svaki lijes polaže iznad, a ne ispod zemlje. Kao i krov crkvice, i grobove prekriva trava. Razlog takvom običaju je vulkansko tlo koje je teško iskapati.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj