VELIKI PREOKRET U SAD-u, ODGAĐA LI SE SASTANAK ELEKTORA?! Čak 17 američkih saveznih država pridružilo se Teksasu u tužbi Vrhovnom sudu: Traže da se u Georgiji, Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu odgodi imenovanje elektora jer su izborni zakoni tih država promijenjeni protivustavno!

Missouri predvodi grupu od 17 država koje su u srijedu popodne podnijele zahtjev Vrhovnom sudu podržavajući tužbu u Teksasu s ciljem odlaganja imenovanja predsjedničkih elektora iz Georgije, Pennsylvanije, Michigana i Wisconsina radi.

electoral-colagge123

Podnesak podržava argument teksaške tužbe, navodeći da su države postupale protivustavno kada su ili njihova pravosuđa ili izvršna vlast promijenili svoje izborne zakone. Države podnosioci kažu da samo Zakonodavna tijela saveznih država mogu donositi zakone u vezi s načinom na koji države imenuju svoje predsjedničke elektore.

Integritet naših izbora od presudne je važnosti za očuvanje naše republike, kako danas, tako i na budućim izborima“, rekao je u izjavi državni odvjetnik Missourija Eric Schmitt. “Ulozi zaštite našeg Ustava, odbrane naše slobode i osiguranja da svi glasovi budu pošteno uračunati ne mogu biti veći. Ovim se kratkim dijelom pridružujemo borbi.”

Podneskom se, također, upozorava da su promjene koje su uoči izbora donijeli državni izvršni i sudski organi otvorile prostor za potencijalne prevare. “Prijedlog zakona navodi da su nezakonodavni akteri u svakoj optuženoj državi neustavno ukinuli ili razrijedili zakonske mjere zaštite od prevara koje su donijeli njihovi državni parlamenti, kršeći klauzulu predsjedničkih elektora”, navodi se u podnesku.

Nastavlja se: “Sve neustavne promjene izbornih postupaka utvrđene u Prigovoru imaju dvije zajedničke karakteristike: (1) Ukinule su zakonske mjere zaštite od prevare koje odgovorni promatrači već dugo preporučuju za glasanje poštom, i (2) to su učinili u način koji je predvidljivo donio partjsku prednost jednom kandidatu na predsjedničkim izborima.”

Pravni postupak pokrenut iz Teksasa izuzetan je napor da se u osnovi ponište rezultati predsjedničkih izbora u nekim od ključnih država koje su prema navodima pravnih timova američkog predsjednika i njegove kampanje bile poligon za različite izborne prevare.

Tužba Teksasa jedinstvena je po tome što nastoji iskoristiti rijetko korištenu izvornu nadležnost Vrhovnog suda da zaobiđe niže sudove i stavi to pitanje direktno pred sudije.

Teksas precizno traži od Vrhovnog suda da “proglasi izbore u Michiganu, Wisconsinu, Pennsylvaniji i Georgiji kršenjem klauzule birača i četrnaestog amandmana na Ustav; proglasi nevažećim glasove elektora iz tih država; spriječi elektore država da se sastanu ili budu ovjereni; i naredi državama da imenuju nove predsjedničke elektore”.

Države koje su se pridružile izvještaju od srijede su Missouri, Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, Sjeverna Dakota, Oklahoma, Južna Karolina, Južna Dakota, Tennessee, Utah i Zapadna Virginia. Tužene četiri države imaju do 15 sati u četvrtak da podnese odgovor Vrhovnom sudu.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] […]

  2. […] naciji: ‘Ako ne iskorijenimo ovu užasnu izbornu prevaru, mi više nemamo državu’ VELIKI PREOKRET U SAD-u, ODGAĐA SE SASTANAK ELEKTORA?! Čak 17 američkih saveznih država pridruž… PRED NAŠIM OČIMA SE DEŠAVA DRŽAVNI UDAR! Tramp prenio izjavu jednog pristalice: ‘Kradu […]

  3. […] naciji: ‘Ako ne iskorijenimo ovu užasnu izbornu prevaru, mi više nemamo državu’ VELIKI PREOKRET U SAD-u, ODGAĐA SE SASTANAK ELEKTORA?! Čak 17 američkih saveznih država pridruž… PROTEST TRAMPOVIH PRISTALICA U WASHINGTONU! Dok se masi obraćao general Michael Flyn, […]

Komentiraj