DOŽIVJELI USPJEH NA DRUGOM POLJU: Pet proizvoda koji se ne koriste za ono za šta su napravljeni!

Ponekad briljantne inovacije propadnu jer njihova prava i najbolja primjena ne bude u početku otkrivena. Danas postoje veoma popularni prozvodi koji se ne koriste za ono za šta su prvobitno napravljeni.

dfgfgf

Sprej WD-40

Osnivač kompanije Rocket Chemical dr. Norm Larsen je 1953. godine pokušavao napraviti tekućinu koja će spriječiti hrđanje nuklearnih projektila. Tokom Hladnog rata se američka vlada plašila da njen arsenal neće najbolje funkcionisati ako zatreba. Sprej WD-40 je bio četrdeseti način na listi sredstava za sprečavanje hrđanja, a ispostavilo se da je i najbolji. No, danas kupci kupuju WD-40 za podmazivanje lanca bicikla, škripavih vrata i slično.

Pucketava folija

Inžinjeri u New Jerseyju su izumili pucketavu foliju 1957. godine spajanjem zastora za tuš kabine, ali su ostavljali mjehuriće zraka između njih. Njihov cilj je bio da naprave nove tapete, a ideja je ubrzo propala. Nakon toga su bili nešto uspješniji prodajom pucketave folije kao izolacije za staklenike. Pravi uspjeh su doživjeli kada su pucketavu foliju kompaniji IBM za pakovanje kompjutera. Kompanija Sealed Air Corporation je doslovno procvjetala.

Opruga Slinky

Inžinjer Richard James je radio u Philadelphiji 1943. godine na oprugi koja bi mogla držati stabilnim osjetljive instrumente na brodovima tokom oluja. Slučajno je jednu oborio sa stola i vidio zanimljiv efekat. Nakon toga se opruga Slinky prodala kao igračka u 300 miliona primjeraka.

Koristila se i tokom Vijetnamskog rata kao prenosna radio antena, ali i kao muzički instrument u izvedbi “Sounds of Venice” Johna Cagea.

Coca Cola

Coca Cola je najpopularniji brend i najpopularnije piće na svijetu napravljeno od vode, deset kašičica šećera, fosforne kiseline i karamel aditiva E150d. Prvobitno je proizvedena kao lijek. Izumitelj John Pemberton je prodavao čašu Coca Cole za pet centi kao lijek za ovisnost o morfiju, glavobolje i impotenciju.

Papirne maramice

Tokom ranih dvadesetih kompanija Kimberly-Clark proizvela je novi sanitetski ručnik Kotex, koji nije bio uspješan na tržištu. Nakon toga je osmišljen Kleeenex, jednokratni hladni ručnik s kremom, koji su žene koristile za uklanjanje šminke. Reklamiranje je počelo 1925. godine kao “tajna pomoću koje slavne osobe održavaju svoju kožu lijepom”. Tek kada se proizvod počeo prodavati kao maramice za brisanje nosa, doživio je veliki uspjeh.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj