(VIDEO) IZA TUŽBE VRHOVNOM SUDU STALO 19 DRŽAVA! Trampov savjetnik i ekspert sa Ustavno pravo: ‘Kada savezna država tuži drugu saveznu državu, nadležnost Vrhovnog suda je obavezna – to nije pitanje stava većine u sudu’

Savjetnik predsjednika Donalda Trampa, dr. Johna Eastmana koji je također ekspert za ustavno pravo, gostovao je u programu Newsmaxa komentirajući posljednju tužbu koju je, sada već 19 saveznih država, podnijelo Vrhovnom sudu SAD-a protiv saveznih država Georgije, Pensilvanije, Wisconsina i Michigana. Tužbi se kasnije priključio i sam predsjednik SAD-a.

TRAMP123456-6

U svojoj apelaciji, koju je prvo pokrenula država Teksas, oni navode da su zvaničnici tuženih država neustavno izmijenili izborne zakone u svojim državama, zaobilazeći zakonodavna tijela. Tim izmjenama oslabili su utvrđene mehanizme koji su trebali zaštititi izborni proces od masovnih prevara, što je išlo u korist jednog kandidata, u ovom slučaju Bajdena.

Predsjednik Tramp ranije je na svojim društvenim mrežama kazao kako je 19 država stalo iza tužbe pred Vrhovnim sudom, ali pomenuta emisija je snimana prije priključenja još jedne države. ’19 se država bori za nas, gotovo neviđena podrška’, napisao je Tramp.

Mandatska nadležnost Vrhovnog suda

“Par sudija je to ranije reklo, u slučaju kada država tuži drugu državu, nadležnost Vrhovnog suda je obavezna (mandatska) i on je mora razmatrati, to nije pitanje stava većine u sudu. Ali u slučaju sa 18 država trenutno u kojima je i sam predsjednik Sjedinjenih Država, štampa će izvršiti bilo koju diskreciju da preuzme slučaj. Moje je mišljenje da bi obje strane trebale htjeti da se ovo riješi. Znate da polovina zemlje misli da su ovi izbori pokradeni, uključujući prema Rasmussenu 30 procenata demokrata. Ako je to istina, zašto čak i Bajdenova kampanja ne bi željela da sud stvarno pogleda podatke o kršenjima državnog zakona koji su se dogodili da bi se olabavila zaštita od rizika od prevare na glasačkim listićima u odsustvu. Zašto to ne bi željeli razjasniti, pa ako pobijede na izborima nakon poštene revizije, mogu postati samo legitimniji”, kazao je Eastman.

Raniji slučajevi recertificiranja izbornih rezultata

On je dalje kazao da ukoliko se elektorski sastanak čak i održi, to još uvijek nikoga ništa ne obavezuje jer su postojali raniji slučajevi kada se dešavalo da se recertificiraju rezultati u pojedinim saveznim državama, nakon što su bili certificirani. Naveo je slučaj iz 1960 godine, kada su naknadno recertificirani rezultati iz Michigana i Havaja, da bi se potom izabrali novi elektori koji su sami zasjedali i dali svoje glasove. Dakle, sve se to desilo nakon što se održala elektorska sjednica.

„I mislim da je to tačno, ako Vrhovni sud kaže da je lista elektora izabrana neustavno, onda očito glasovi tih elektora ne mogu biti odlučujući faktor na izborima.”

Kako će teći proces?

Govoreći o samom procesu na Vrhovnom sudu, on je kazao:

“Vrhovni sud zatražio je od četiri države da podnesu svoje podneske i prigovore do danas do tri sata i pretpostavljam da će se Vrhovni sud sutra sastati na konferenciji da odluči hoće li odobriti prijedlog Teksasa za podnošenje originalne akcije, a onda će odlučiti o pitanju poput prijedloga predsjednika Trampa za intervenciju. Ako odobre taj zahtjev iz Teksasa, odredit će raspored brifinga, čak bi mogli imenovati i posebnog sudiju koji će pregledati neke temeljne optužbe za prevaru. To je originalna akcija, pa se oni ovdje ponašaju poput prvostupanjskog suda, što nije njihova normalna uloga. Obično na kraju imenuju pretresnog sudiju koji će služiti kao specijalni sudija koji će pokušati proći kroz dokazna pitanja.

Glavno pravno pitanje je to što su četiri savezne države kršile svoje državne zakone ili su ignorirale svoje državne zakone koji su bili namijenjeni za zaštitu od izbornih prevara, a uradili su to uprkos činjenici da samo zakondovana tijela država imaju isključivu vlast prema saveznom Ustavu da donose te promjene . Ti postupci državnih zvaničnika bili su očito neustavni”, naveo je on.

“Čujem da su se druge države demokratski kontrolirane države oko 20-tak ili 23-ak možda udružile i žele u osnovi da se suprotstave ovim tužbama te pokreću pravnu akciju. Da li to komplikuje Vaše napore ovdje”, upitao je voditelj.

“Ne, mislim da to Vrhovnom sudu samo naglašava koliko je ovaj slučaj važan i koliko je važan i neophodan da se riješi na način da zemlja bude uvjerena da je pošteno odlučeno”, kazao je Eastman.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj