(VIDEO) POZITIVNI EFEKTI ‘ABRAHAMOVOG SPORAZUMA’: Prva proslava Hanuke u Dubaiju na otvorenom uz muziku i ples!

Jevreji su prvi put javno proslavili praznik Hanuku u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), nakon sporazuma o stabilizaciji odnosa između Izraela i UAE pod pokroviteljstvom američkog predsjednika Donalda Trampa, poznatijeg kao ‘Abrahamov sporazum’.

hanuka123456

Raskošna zabava u čast Hanuke priređena je u četvrtak navečer podno Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu. Hanuka je jedini jevrejski praznik koji se po tradiciji obilježava javno.

Porodice se ohrabruju da zapale svoje svjećnjake blizu vrata ili prozora, na primjer. Ali to u Dubaiju sve donedavno nije bilo moguće.

Abrahamovim sporazumom, koji su u septembru potpisali Izrael, UAE, Bahrein i SAD, uspostavljen je mir i normalizirani su odnosi između jevrejske države i njenih arapskih partnera. Uskoro su uslijedili slični sporazumi sa Sudanom i Marokom. Na putu normalizacije odnosa sa Izraelom su i Saudijska Arabija te Kuvajt čije potpisivanje se očekuje uskoro.

Od tada, Jevreji putuju u Dubai – u mjeri u kojoj je to moguće pod ograničenjima koronavirusa – kako bi uživali u poznatim gradskim atrakcijama i bili domaćini raznih društvenih okupljanja, uključujući nekoliko burnih jevrejskih vjenčanja:

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] (VIDEO) POZITIVNI EFEKTI ‘ABRAHAMOVOG SPORAZUMA’: Prva proslava Hanuke u Dubaiju na otvo… […]

Komentiraj