Deset činjenica o jogurtu: Nastao slučajno i postao superhrana

Jogurt je savršena namirnica koja obiluje kalcijem i dobrim bakterijama koje uravnotežuju prehranu, jačaju kosti, ali i tjeraju depresiju. 

c7f1ca5b0a56a750b1429d7c488bb02e

Nutricionisti ističu kako ne postoji zdrava prehrana bez dodatka jogurta, a donosimo vam deset zanimljivih činjenica o tom savezniku vitke linije:

1. Nastao je slučajno: Vjeruje se kako je prvi jogurt nastao pukom slučajnošću u Mezopotamiji oko pet tisuća godina prije nove ere, kiseljenjem mlijeka uz pomoć dobrih bakterija. Sama riječ jogurt potječe iz Turske, a znači “zgusnuti se”. U široj je upotrebi jogurt od 16. stoljeća. Proizvodi se od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka.

2. Lakše se probavlja od mlijeka: Velik broj ljudi koji ne podnosi mlijeko zbog laktoze u njegovom sastavu ili pak alergije na proteine, mogu uživati u jogurtu. Razlog za to je proces pretvaranje laktoze u glukozu tijekom fermentacije, a bakterijski enzimi djelomično probavljaju mliječni protein kazein, zbog čega je jogurt lakše probavljiv.

3. Gušći su jogurti saveznici u vježbanju: One gušće verzije jogurta obiluju proteinima i ugljikohidratima zbog čega se preporučuje jesti nakon treninga. Proteini omogućuju brži oporavak i utječu na rast mišića, ugljikohidrati uravnotežuju razinu inzulina u organizmu.

4. Jogurt za ljepši osmijeh: Jogurt je odličan izbor za zube, on jača caklinu i smanjuje karijes. Osim toga, ublažava loš zadah tako što dobre bakterije smanjuju razinu sumporovodika, vodećeg uzročnika neugodnog zadaha. Stručnjaci preporučuju jogurt jesti najmanje nekoliko puta na tjedan. 

5. Uz jogurt na dan tlak je niži: Redovito jedenje jogurta smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, potvrdila je studija američkog Sveučilišta Tufts u Bostonu provedena na 2000 ljudi. Znanstvenici su utvrdili da samo 170 grama jogurta na dan tijekom trodnevnog perioda smanjuje rizik od hipertenzije za 31 posto. 

6. Jogurt sadrži više kalija od banana: Jogurt obiluje kalijem, a dok banana sadrži oko 42 miligrama kalija, već šalica jogurta sadrži 579 miligrama kalija. Kalij je neophodan za zdravlje organizma, a manjak uzrokuje umor mišića, grčeve, zatvor i nepravilnosti u radu srca.

7. Borac protiv prehlade: Baš kao što utječu na probavu, probiotici jačaju imunitet i sprječavaju prehladu. Brojne studije potvrdile su da 300 grama jogurta na dan smanjuje rizik od prehlade za 25 posto.

8. Smanjuje rizik od dijabetesa: Svaki tjedan trebalo bi pojesti od 500 do 625 grama jogurta, jer redovito jedenje ove superhrane smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za trećinu, pokazala je studija Sveučilišta Cambridge.

9. ‘Tjera’ depresiju: Probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu poboljšati raspoloženje jer utječu na dijelove mozga odgovorne za upravljanje emocijama i osjećajem boli. Mehanizmi zaduženi za te promjene nisu razjašnjeni, no očito je da dobre bakterije u probavnom sustavu šalju molekularne signale mozgu.

10. Jogurt za dugovječnost: U dijelovima svijeta gdje je jogurt sastavni dio svakodnevne prehrane, očekivana je životna dob viša, a redovito jedenje jogurta se povezuje i s pojačanom vitalnošću u starijoj životnoj dobi. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj