‘TAKAV BI ZAKON BIO POKLON KINI I RUSIJI’: Predsjednik Tramp stavio veto na Zakon o odbrani: ‘U suprotnosti je s naporima moje administracije da Ameriku stavi na prvo mjesto u domenu nacionalne sigurnosti i vanjske politike’

Predsjednik Tramp stavio je veto na Zakon o odobrenju nacionalne odbrane za fiskalnu godinu 2021. u srijedu, nazvavši ga “poklonom” američkim protivnicima Kini i Rusiji i ispunjavajući obećanje da će uložiti veto ako se u okviru Zakona o odbrani ne poništi zakon koji određene velike tehnološke kompanije štiti od odgovornosti za sadržaje koji se na njima objavljuju.

RASIPAJU NOVAC, A NE RADE SVOJ POSAO! Predsjednik Tramp potpisao Memorandum  kojim lokalne političare poziva na odgovornost zbog odbijanja da zaštite  svoje zajednice! - GlobalCir

“Moja uprava prepoznaje važnost Zakona za našu nacionalnu sigurnost”, napisao je predsjednik članovima Doma nakon što je stavio veto na zakon.

Nažalost, Zakon ne uključuje ključne mjere za nacionalnu sigurnost, uključuje odredbe koje ne poštuju naše veterane i historiju naše vojske, a u suprotnosti je s naporima moje administracije da Ameriku stavi na prvo mjesto u našim akcijama nacionalne sigurnosti i vanjske politike.

U svom je pismu izdvojio Član 230 Zakona o pristojnosti komunikacija iz 1996. godine kao razlog za veto, tvrdeći da će neuspjeh njegova ukidanja “učiniti naše obavještajne aktivnosti praktički nemogućim za provođenje”.

Odjeljak 230 odobrava zaštitu internetskim kompanijama koja nije dostupna drugim oblicima medija. U njemu se kaže da se internetske kompanije i društvene mreže ne mogu smatrati izdavačima ili ‘proizvođačima’ informacija koje treće strane objavljuju na svojim platformama. Predsjednik Tramp je 1. decembra upozorio da će staviti veto na zakon ako on ne bude uključio ukidanje Člana 230.

Također je osporio sadržaj u Zakonu (NDAA) koji bi zahtijevao “preimenovanje određenih vojnih objekata”. Te bi odredbe postupno ukinule imena velikana Konfederacije. Predsjednik Tramp je u poruci od srijede rekao da bi mandatne promjene imena baza koje su imenovane od strane Konfederacije predstavljale politički motivirani pokušaj “ispiranja historije i sramoćenja ogromnog napretka za koji se naša zemlja borila u ostvarivanju naših temeljnih principa”.

Uz to, ustvrdio je da se NDAA izravno protivi jednom od njegovih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva – dovođenju više američkih vojnika kući, nazivajući “neustavnim” zamjenjivanje njegove vlasti kao vrhovnog zapovjednika.

“Protivim se beskrajnim ratovima, kao i američka javnost. Međutim, zbog dvostranačkih prigovora, ovaj Zakon želi ograničiti predsjednikove mogućnosti povlačenja trupa iz Afganistana, Njemačke i Južne Koreje”, kazao je predsjednik.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj