ČINJENICE O LJUDSKOM TIJELU KOJE VJEROVATNO NISTE ZNALI: U toku samo jednog dana krv u ljudskom tijelu pređe nevjerovatnih 19.312 kilometara, kiselina u želudcu je toliko jaka da može rastopiti žilet…

Ljudsko tijelo je zaista savršena mašina koju je majka priroda stvorila. I kao takva nije ni čudo što ne prestaje da intrigira naučnike.

dfdfdf-1

Što više istražujemo to sve više nevjerovatnih činjenica saznajemo, a ovo su samo neke činjenice o ljudskom tijelu koje će vas ostaviti bez daha i navesti na razmišljanje.

Ljudski nos može da prepozna 50.000 različitih mirisa

Ljudski prst je toliko osjetljiv da ukoliko bi Zemlja bila veličine klikera i dalje bi mogli da osjetimo razliku između kuće i automobila.

U toku samo jednog dana krv u vašem tijelu pređe nevjerovatnih 19.312 kilometara.

U toku REM faze sna možemo da učimo jer je mozak i dalje sposoban da izvrši određene zadatke.

Naučnici su otkrili da u pupku živi oko 1.500 vrsta bakterija.

Kiselina u želudcu je toliko jaka da može da rastopi žilet.

Ukoliko bi ljudsko oko bilo kamera, imalo bi rezoluciju od 576 megapiksela, a da je Zemlja ravna ploča mogli bismo da vidimo upaljenu svijeću na 40 kilometara udaljenosti.

Krv odraslog čovjeka dnevno pređe 96.540 kilometara. A krvni sudovi sastoje se od 160.000 kilometara arterija, vena i kapilara. Kada bi se sve one mogle da se razvuku mogli bi da obmotamo Zemlju čak četiri puta.

Potrebno je šest meseci da izraste cijeli nokat.

Ljudski mozak je sposoban da u sekundi obradi 38 hiljada triliona operacija. Najmoćniji superkompjuter na planeti “BlueGene” može svega 0.02 odsto od navedenog.

Vazduh koji izbacimo prilikom kijanja dostigne brzinu od 170 km/h.

Prosječna osoba 14 puta dnevno “pusti goluba”.

Neki ljudi hrču i proizvode zvuk jačine 80 decibela, što je inače jačina pneumatske bušilice. Samo pet decibela više od toga je granica jačine zvuka koja može da ošteti sluh.

Beba na rođenju ima 144 kostiju više nego odrasla osoba, a to je zbog toga što se tokom odrastanja neke kosti se spajaju.

Dok spavate, porastete otprilike 1 cm.

Ako trudnica povrijedi neki od unutrašnjih organa, beba joj iz materice šalje matične ćelije za popravak.

Nemoguće je da zagolicate sami sebe.

Ukoliko biste ostali bez želudca, slezine, bubrega, 80 posto crijeva i 75 posto jetre – i dalje biste mogli da preživite.

Ako napravite izraz lica koji oponaša neku emociju, tu emociju ćete i osjetiti.

Što vam je veći IQ to više sanjate.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj