SRETAN BOŽIĆ! Donosimo vam 20 fascinantnih činjenica o Sikstinskoj kapeli u Rimu

U trenuku kada kršćanski vjernici koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru sa nestrpljenjem iščekuju sutrašnji dan, otkrivamo vam 20 poučnih i zanimljivih činjenica vezanih za čuvenu Sikstinsku kapelu.

sikstinska-kapela

1. Sikstinska kapela je ime dobila po papi Sikstusu (Sikstu) XIV, koji je naručio njenu gradnju. Prvu misu u kapeli papa Sikstus je održao 15. augusta 1483.

2. Kapelu svakog dana posjeti oko 10.000 do 15.000 ljudi, odnosno oko pet miliona godišnje.

3. Ulaz u Muzej Vatikana i Sikstinsku kapelu košta 16 eura, što Vatikanu donosi ukupan godišnji prihod od oko 80 miliona eura.

Unutrašnjost Sikstinske kapele u Rimu
Unutrašnjost Sikstinske kapele u Rimu

4. Sikstinska kapela ima iste dimenzije kao Solomonov Hram na Gori Moriji, onako kako je opisan u Bibliji.

5. Za tako važnu građevinu, spoljašnjost kapele je vrlo jednostavna. To je pravougaona građevina bez spoljnih ukrasa i bez ceremonijalnih ulaznih vrata: u nju se ulazi samo iznutra, iz drugih dijelova papske palate.

6. Sikstinska kapela je služila (i još uvijek služi) kao papina privatna kapela.

7. Sikstinska kapela je najpoznatija po Mikelanđelovim freskama, ali još dosta prije Mikelanđela Siksto je od umetnika kao što je Botičeli naručio da oslikaju freske na dva uzdužna zida kapele: jedna priča priču o Mojsiju, a druga o Kristu. Čak i bez Mikelanđelovog djela, ove ranije freske spadaju u najznačajnije cikluse evropske fresko-umjetnosti.

Deo krova kapele
Dio krova kapele

8. Papa koji je naručio Mikelanđelovu fresku bio je Julijus II, nećak Sikstusa IV.

9. Justus je želeo da na fresakma u Sisktinskoj kapeli bude prikazano 12 apostola, ali Mikelanđeloje to odbacio kao “bijedno”.

10. Prije nego što je Mikelanđelo počeo s radom, na plafonu kapele bilo je prikazano noćno nebo.

11. Mikelanđelo je rad na plafonu počeo u julu 1508, a dovršene freske su otkrivene u oktobru 1512. Prizore iz Knjige postanja, od Stvaranja do Noja, slikao je obrnutim redom, ostavivši prikaz Boga za kraj.

12. Mikelanđelov prikaz Boga, kao krupne ljudske prilike sa dugom bijelom kosom i bradom, prvi je takav prikaz. Na većini ranijih slika Bog se prikazuje samo kao ruka koja se spušta s neba.

13. Suprotno legendi, Mikelanđelo nije slikao ležeći na leđima, već na uređaju koji je sam osmislio i koji mu je omogućavao da stoji uspravno.

14. Freske u kapeli prekrivaju 1.110 kvadratnih metara, što je oko šestine fudbalskog terena.

15. Godine 1536. konsil u Trentu je zatražio da se istaknutiji aktovi sa freske “upristoje”. Umetnik Danijel del Voltera angažovan je da “nepristojnim” aktovima docrta donji veš ili draperije tkanine. To mu je donijelo podsmjeh kolega i nadimak “Il Bragetone” – “Velike gaće”.

16. Izbor novog pape je u kapeli prvi put održan 1482, a od 1870. održava se isključivo u njoj.

Detalj sa Sikstinske kapele
Detalj sa Sikstinske kapele

17. Novoizabrani papa ne mora da bude kardinal. Može da da bude izabran svaki kršten, neoženjen, katolik muškog pola. Poslednji izabrani papa koji nije bio kardinal bio je Urban VI, 1378. Ako papa nije kardinal, odmah nakon izbora ga proglašavaju biskupom.

18. Prije početka izbora, okupljenima se obraća jedan govornik koji nije papa, često neko od kapucinerskih monaha. Napitak kapućino dobio je ime po odori ovog monaškog reeda: smeđa riza sa bijelom kragnom.

19. Kada svi kardinal uđu, ostali se izbacuju, s riječima “extra omnes” – svi napolje. Nakon toga, vrata kapele se zaključavaju. Odatle i ime skupa, konlakava: (zatvoreni) “cum clave”, tj “pod ključem”.

20. Godine 1980. započeti su golemi restauratorski zahvati na svodnim freskama i Posljednjem sudu koji su trajali 14 godina pobudivši veliku pozornost u cijelom svijetu.

Našim cijenjenim čitateljima, pripadnicima katoličke vjeroispovijesti upućujemo iskrene čestitke povodom Božića.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj