ODLIKOVANJA ZA ABRAHAMOV I WASHINGTONSKI SPORAZUM: Predsjednik Tramp dodijelio odlikovanja zaslužnima za uspješno postignute ugovore!

Američki predsjednik Donald Tramp dodijelio je u srijedu odlikovanja za nacionalnu sigurnost za nekoliko najviših savjetnika zbog njihove uloge u postizanju sporazuma usmjerenih na normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih država. Tramp je u petak odlikovao i specijalnog izaslanika SAD-a za dijalog Srbije i Kosova Richarda Grenella Medaljom za nacionalnu sigurnost za, kako se navodi, izuzetan doprinos koji je omogućio potpisivanje historijskog sporazuma o ekonomskim odnosima između dvije zemlje.

odlikovanja-tramp

Bliski istok više neće biti isti

Predsjendik Tramp dodijelio je medalju za nacionalnu sigurnost državnom sekretaru Mikeu Pompeu, ministru financija Stevenu Mnuchinu, savjetniku za nacionalnu sigurnost Robertu O’Brienu, višem savjetniku Jaredu Kushneru, izaslaniku za Bliski istok Avi Berkowitzu, američkom veleposlaniku u Izraelu Davidu Friedmanu i Johnu Rakolti, američkom ambasadoru u UAE.

“Zahvaljujući naporima ovih pojedinaca, regija nikada neće biti ista jer konačno prevazilazi sukobe iz prošlosti”, rekla je Bijela kuća.

U protekla četiri mjeseca Izrael je postigao sporazume sa UAE, Bahreinom, Sudanom i Marokom kao dio onoga što Sjedinjene Države nazivaju “Abrahamovim sporazumom”. Visoki američki zvaničnici nadaju se potpisivanju još najmanje dva slična sporazuma sa arapskim zemljama prije isteka prvog mandata predsjednika Trampa.

‘Tramp nije započinjao ratove’

U obrazloženju koje je objavio Grenell na svom nalogu na Instagramu, uz fotografije sa ceremonije odlikovanja, navodi se da je ovaj sporazum značajan korak ka izgradnji mirnije, sigurnije i prosperitetnije Evrope i da predstavlja najznačajniji diplomatski korak ka krajnjem cilju za više od 25 godina.

„Doprinos ambasadora Grenella u postizanju ovog historijskog diplomatskog napretka u Srbiji i na Kosovu dovest će do svjetlije budućnosti miliona ljudi“, dodaje se u obrazloženju.

Podsjeća se da su sporazumom Srbija i Kosovo obnovili direktne zračne, željezničke i putne veze, kao i ključne infrastrukturne projekte potrebne za olakšavanje ekonomskog rasta i blagovremeni prijevoz robe i ljudi. Napominje se da je Grenell jedan od ključnih savjetnika Trampa i da se izdvojio kao jedan od najboljih diplomata SAD-a i stručnjaka za nacionalnu sigurnost. „Njegovi doprinosi postizanju mira i prosperiteta bili su revolucionarni i oni su zasluga njega samog i SAD-a “, dodaje se u tekstu.

Grenell je naveo da je to za njega velika čast, posebno jer dolazi od predsjednika Trampa koji je, kako je istakao, koristio diplomatiju da donese mir u svijetu.

“On nije započeo nove ratove, doveo je američke vojnike kući, unaprijedio američku vojsku – i još potpisao mirovne sporazume”, napomenuo je Grenell na Instagramu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] odlučnijeg ili spremnijeg da razotkrije izbornu prevaru, od ovoga zavisi naša Republika’ ODLIKOVANJA ZA ABRAHAMOV I WASHINGTONSKI SPORAZUM: Predsjednik Tramp dodijelio odlikovanja zaslužni… SJEDINJENE DRŽAVE SU REPUBLIKA, NE PRISTAJEM NA ‘PREDAJU IZBORA’! Kongresmen Brooks […]

  2. […] Amerikance i da poveća iznos pomoći sa 600 na 2.000 dolara, dobio podršku od senatora Grahama! ODLIKOVANJA ZA ABRAHAMOV I WASHINGTONSKI SPORAZUM: Predsjednik Tramp dodijelio odlikovanja zaslužni… ISTINA JE NA NAŠOJ STRANI! Državni senator iz Pensilvanije nakon susreta s predsjednikom […]

  3. […] ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’ NAJAVLJUJE KRAJ ISLAMSKOG TERORIZMA, A UJEDNO I OKONČANJE ERE NEDODIRLJIVOSTI IZRAELA! U BIJELOJ KUĆI POTPISAN I ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’! UAE i Bahrein potpisali normalizaciju odnosa s Izraelom: ‘Danas smo ovdje da promijenimo tok historije’ SAUDIJSKA ARABIJA OTVORILA ZRAČNI PROSTOR! Danas prvi direktni komercijalni let iz Izraela u UAE Saudijska Arabija ocijenila dogovor Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela kao “pozitivan” EFEKTI ‘ABRAHAMOVOG SPORAZUMA’: Izaslanstvo vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata stiglo u prvu službenu posjetu Izraelu, na stolu ukidanje viza! (VIDEO) POZITIVNI EFEKTI ‘ABRAHAMOVOG SPORAZUMA’: Prva proslava Hanuke u Dubaiju na otvorenom uz muziku i ples! VLASTI SUDANA ODLUČILE NORMALIZIRATI ODNOSE SA IZRAELOM! Izraelski mediji: Uskoro će to uraditi Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman! BIT ĆE SKINUT SA LISTE DRŽAVA SPONZORA TERORIZMA! Tramp: Izrael i Sudan normalizuju odnose, još jedna država pristupa ‘Abrahamovom sporazumu’ MAROKANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: ‘Američko priznanje našeg suvereniteta nad Zapadnom Saharom i uspostava odnosa sa Izraelom donijet će samo korist Palestini’ TRAMPOV ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’ IMA PERSPEKTIVU, SUDAN SKINUT SA CRNE LISTE! Netanyahu sa Trampovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost: ‘Ovo je prvi ozbiljan plan rješavanja pitanja sigurnosti Izraela i zato će biti jedini koji će uspjeti!’ ODLIKOVANJA ZA ABRAHAMOV I WASHINGTONSKI SPORAZUM: Predsjednik Tramp dodijelio odlikovanja zaslužni… […]

Komentiraj