VAKCINE KONAČNO POČELE STIZATI U SVE ČLANICE EU! Predsjednica Europske komisije: Početak vakcinisanja u EU je ‘dirljivi trenutak jedinstva’

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen početak cijepljenja u Europskoj uniji u subotu je prozvala „dirljivim trenutkom jedinstva“. Uprkos entuzijazmu koji pokazuju europski zvaničnici gorak ukus ostavlja činjenica da je EU na kraju završila kao treća u ovom važnom poduhvatu, jer su sa imunizacijom ranije počele Velika Britanija i SAD.

VAKCINA-EU

Svaka država dobila istu količinu doza vakcine

Cjepivo je dostupno svim članicama EU-a u isto vrijeme. Ljudi se počinju cijepiti u Ateni, Rimu, Helsinkiju, Sofiji, svugdje“, poručila je von der Leyen u videoporuci objavljenoj u subotu na društvenim mrežama. „Cijepljenje će nam pomoći da vratimo svoje normalne živote, postepeno“, dodala je, pa pozvala 450 milijuna stanovnika EU-a da i dalje budu oprezni kako bi se spriječilo širenje virusa, prenosi agencija dpa.

Ista količina doza vakcine američkog proizvođača Pfizera počela je za vikend stizati u svih 27 članica EU-a. Inače, Pfizerova vakcina prva je u svijetu koja se počela koristiti u masovnoj imunizaciji stanovništva, prvo u Velikoj Britaniji, a zatim i u SAD-u.

Šefica EK-a rekla je da očekuje da će i europska regulatorna tijela odobriti i druga cjepiva te da će u narednim mjesecima biti dovoljno doza da se svi cijepe. Većina zemalja počet će s cijepljenjem u nedjelju.

Vakcinacija već počela?

Mađarska je odlučila to učiniti dan ranije pa su već u subotu cijepljeni prvi zdravstveni radnici. “Počeli smo vakcinisati zdravstvene radnike prema ranije utvrđenom planu”, kazao je glasnogovornik vlade za britansku agenciju Reuters.

Prva su cjepiva upotrijebljena u glavnoj bolnici za liječenje od covida-19 u Budimpešti. Nizozemska je objavila da će cijepljenje u toj zemlji početi tek 8. januara.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj