VIDEO: Sudan prvi put u historiji kandidovao jedan svoj film za Oscara

Gotovo dvije godine od svrgavanja autokrate Omara al-Bašira Sudan preduzima korake da se ponovo uključi u međunarodnu zajednicu iz koje je dugo bio izopćen, što uključuje i industriju filma.

sudan123-1

Prvi put u svojoj historiji Sudan je kandidovao jedan svoj film za nagradu Oscar, “Umrijet ćeš u dvadesetoj” (You Will die at 20), čiji producenti su konzorcij evropskih i egipatskih kompanija, a reditelj i glumci su iz Sudana. 

Film će se takmičiti u kategoriji za najbolji međunarodni dugometražni film.

Priča prati mladića kome je neposredno poslije rođenja predskazano da će umrijeti u 20. godini, što baca sjenku na njegove godine odrastanja, paralelno s teškoćama s kojima se suočava cijela generacija mladih u Sudanu.

Film je zasnovan na kratkoj priči sudanskog pisca Hamura Zijada. Kritičari navode da on pokazuje da se ponovo budu kulturna scena zemlje posle decenija opresije.

Sniman je u jeku masovnih demonstracija protiv Al-Bašira, koga je svrgnula vojska u aprilu 2019. nakon gotovo 30 godina na vlasti.

“To je bila avantura. Bili su protesti na ulici koji su prerasli u revoluciju do početka snimanja”, rekao je reditelj Amdžad Abu Alal za AP.

Sudanska pobuna izbila je krajem 2018. godine i kako je broj ljudi na ulicama rastao, mnogi od njih mladi, vojska je uskočila i svrgnula predsjednika. Od tada je zemlja krenula u krhku tranziciju ka demokratiji okončavajući više godina autokratske vladavine kada su ograničavane slobode umjetnika.

Ministarstvo kulture kandidovalo je film za Oscara u novembru, mjesec prije druge godišnjice početka pobune.

Film je dobio pozitivne međunarodne kritike. Imao je premijeru na Venecijanskom međunarodnom filmskom festivalu 2019. godine u paralelnoj sekciji Dani Venecije. Osvojio je Lava za budućnost za najbolji prvi film i bio je prvi sudanski film koji je dobio tu nagradu. Od tada je osvoji oko dvadeset nagrada na filmskim festivalima širom svijeta.

Abu Alala kaže da je njegov tim imao prepreke u pravljenju filma, izazvane istom konzervativnom sredinom koju film opisuje. On za to krivi okruženje koje je stvorio Al-Bašir, koji je došao na vlast vojnim udarom 1989. godine. Za vrijeme Al-Baširove vladavine ograničene lične slobode značile su da su mnogi umjetnost gledali sa sumnjom.

Film je također dobio pohvale u regionu.

Ovo je tek osmi film koji je snimljen u Sudanu. Abu Alala kaže da njegov izbor da se kandiduje za Oscara pokazuje da Sudan ima bezbroj priča koje treba da se ispričaju.

“U Sudanu nije postojala filmska industrija, samo pojedinačni pokušaji. Vladari Sudana, komunisti ili islamisti, nisu bili zainteresovani za film. Samo su bili zainteresovani da umjetnici budu na njihovoj strani”, rekao je on i izrazio nadu da će sada drugi reditelji imati slobodu da dijele sudanske priče sa svijetom.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj