SENAT OBORIO PREDSJEDNIČKI VETO NA ZAKON O ODBRANI I BLOKIRAO GLASANJE O POVEĆANJU POMOĆI GRAĐANIMA NA 2.000 DOLARA! Predsjednik Tramp napisao da to ‘nije pametan potez’ i objavio termin protesta, senator Hawley poručio: ‘Ovdje je Senat protiv Sjedinjenih Američkih Država’

Senat je u petak izglasao poništavanje veta predsjednika Trampa na Zakon o odbrani što je prvi oboreni veto otkako je Donald Tramp postao stanovnik Bijele kuće. Pored toga pojedini republikanci su zajedno sa dijelom demokrata ponovo blokirali donošenje Zakona o povećanju uplata za građane pogođene pandemijom koronavirusa sa 600 na 2.000 dolara, kako je tražio predsjednik Tramp

predsjednik-tramp123-1.jpg

Nekoliko republikanaca, uključujući čelnika većine u Senatu Mitcha McConnella, glasalo je za poništavanje, a krajnji je rezultat iznosio 81-13. Značajni senatori koji su glasali protiv poništavanja bili su senator Ted Cruz, (R-Texas), Tom Cotton, (R-Ark)., Bernie Sanders, (I-Vt.) i Elizabeth Warren (D-Mass).

‘Nije fer, niti pametno’

Predsjednik Tramp stavio je veto na Zakon o vojnoj potrošnji od 740 milijardi dolara 23. decembra, unatoč njegovom usvajanju s velikom podrškom i u Domu i u Senatu. Nakon novog razvoja događaja u Senatu, reagovao je na Twitteru:

Naš republikanski Senat upravo je propustio priliku da se riješi Odjeljka 230, koji velikim tehnološkim kompanijama daje neograničenu snagu. Patetično!!! Sada ljudima koji su uništeni kineskim virusom žele dati 600 dolara, a ne 2000 koji su im prijeko potrebni. Nije fer, niti pametno“, napisao je predsjednik reagujući na ishod glasanja u Senatu.

Trampovi prigovori

Predsjednik je ranije upozorio da neće odobriti prijedlog zakona ako ne bude sadržavao uredbu kojom se ukida Odjeljak 230, mjera koja štiti velike tehnološke kompanije i društvene mreže od odgovornosti za postove trećih strana na njihovim platformama.

Tramp i njegovi najbliži saveznici u Republikanskoj partiji optužili su tehnološke kompanije, posebno Facebook i Twitter, da ugrožavaju nacionalnu sigurnost te da cenzuriraju konzervativna stajališta i pokazuju pristranost u korist demokratskog predsjedničkog kandidata Bajdena.

Predsjednik je također osporio odredbe Zakona u kojima je traženo preimenovanje vojnih baza s imenima konfederacijskih ličnosti, ali i one dijelove Zakona koje sužavaju mogućnost predsjednika da povuče američke trupe iz inostranstva.

‘Senat protiv SAD-a’

Postupak nadjačavanja veta trajao je nekoliko dana u Senatu nakon što je Sanders uputio prigovor na brzo glasanje, osim ako čelnik većine u Senatu Mitch McConnell, ne dopusti glasanje o Zakonu o za povećanje isplata na 2.000 dolara za građane pogođene pandemijom koronavirusa.

Schumer, čelnik demokratske manjine, pokušao je u petak progurati prijedlog o jednoglasnom usvajanju Zakona kojim se stimuliraju isplate, ali se republikanski senator John Thune, usprotivio tome. Sanders je, uz podršku senatora Josha Hawleyja, R-Mo., Pokušao u petak izglasati zakon o čekovima od 2000 dolara. Također je tražio glasanje o planu koji podržava McConnell, a koji čekove od 2.000 dolara udružuje s mjerama o sigurnosti izbora i suzbijanju velikih tehnoloških kompanija – dva druga prioriteta predsjednika Trampa. No, senator John Cornyn, R-Texas, usprotivio se zahtjevu za glasanje, u ime odsutnog senatora Pata Toomey-a, R-Penn.

Prvi čovjek senatske većine Mitch McConnell, R-Ky, ponovio je u petak svoje protivljenje povećanju stimulansa od 2.000 dolara, a republikanci su ponovno blokirali napore u posljednjem roku da odobre povećanje pomoći građanima pogođenim pandemijom koronavirusa. McConnell je odbacio čekove od 2000 dolara kao “univerzalno dijeljenje gotovine”, a ne kao pravi pristup pružanju ciljane pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Senator Hawley, koji je najavio da će osporiti glasove elektora na zajedničkoj sjednici Kongresa 6. januara, izrazio je frustraciju jer odluke koje prolaze na Senatu ne mogu dobiti niti jedan glas na izborima. “Čini se da je ovdje Senat protiv Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Hawley.

Predsjednik već priprema zamjene za pojedine republikance u Senatu

Ubrzo nakon što se Thune usprotivio, Tramp je tweetao kako bi se republikanska guvernerka Južne Dakote Kristi Noem trebala kandidirati protiv Thunea na predizborima.

Odlično bi radila posao u američkom Senatu, ali ako ne Kristi, drugi se već postrojavaju. Južna Dakota želi snažno vodstvo, SADA!”, napisao je Tramp.

Poziv na proteste

Otprilike pola sata nakon ovog tvita u Thuneu u petak, Tramp je tvitnuo još jedan poziv pristalicama da se pojave na protestu u Washingtonu, D.C. 6. januara.

Veliki protest održat će se u Washingtonu 6. januara u 11 sati ujutro. Uskoro detalji o lokaciji. Zaustavite krađu“, napisao je predsjednik SAD-a.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Bude se u komunizmu.

    Reply
  2. Kada narodu treba dati novce, tada su svi isti.Otkrio ih je skroz.

    Reply
  1. […] AMERIČKI SENAT OBORIO PREDSJEDNIČKI VETO NA ZAKON O ODBRANI! Predsjednik Tramp već predlaže zam… […]

Komentiraj