ŠKOTSKA PREMIJERKA PORUČILA BRISELU: ‘Mi se uskoro vraćamo, ostavite upaljena svjetla‘

“Ovo je nevjerovatan trenutak za ovu zemlju. Imamo svoju slobodu i na nama je da je maksimalno iskoristimo”, riječi su kojima je britanski premijer Boris Johnson u svojoj novogodišnjoj poruci okarakterizirao potpuni izlazak Ujedinjene Kraljevine iz članstva u EU s kojom ju sada veže samo trgovinski sporazum.

Funta se popela na najviše razine u prošloj godini. Koliko će to trajati, tek treba vidjeti. Johnson Britancima poručuje da će od zemlje napraviti ‘znanstvenu supersilu’, vodeću u borbi protiv klimatskih promjena, te otvoriti milione radnih mjesta za visokoobrazovane.

“Kako Sunce izlazi 2021. godine tako stječemo sigurnost da Ujedinjena Kraljevina može raditi stvari drugačije, a ako je potrebno i bolje, od naših prijatelja u EU.”

Škotska, Sjeverna Irska, Gibraltar…

Johnson je uvjeren da će “instinkt potaknuti ljude u ovoj zemlji da se ujedine – Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska – i da radeći zajedno pokažemo naše vrijednosti diljem svijeta”.

To bi mogao biti jedan od većih problema jer se Škotska ne slaže s Londonom i tražit će puteve da se vrati u EU. Premijerka Nicola Sturgeon na Twitteru je proučila Bruxellesu: “Škotska se uskoro vraća. Ostavite upaljena svjetla.”

Na tom će se putu s vremenom naći i Sjeverna Irska, smatraju analitičari. Gibraltar je za sada ostao dio Ujedinjene Kraljevine, ali su London i Madrid u posljednji čas potpisali sporazum koji će omogućiti očuvanje slobode kretanja na granici između Španjolske i te britanske enklave. Španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya objavila je da Gibraltar ostaje članom europskih sporazuma kao što su schengenski prostor.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj