NETANYAHU POTVRDIO DA JE POSJETIO SAUDIJSKU ARABIJU, POZVAO ARAPE U IZRAELU DA GLASAJU ZA NJEGA: ‘Kao i u slučaju Emirata, ne mogu unaprijed otkrivati detalje’

Izraelski premijer Netanyahu očito se osvrnuo na svoju posjetu Saudijskoj Arabiji na zatvorenom sastanku Likuda u subotu navečer, što je njegova prva poznata potvrda putovanja.

izraelsalmaneta

Netanyahu se prošlog mjeseca susreo sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom (MBS) u saudijskom gradu Neomu. Izraelski izvori potvrdili su posjetu, ali nije bilo javnih izjava. Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je objavljene detalje sastanka, ali ne i da su se Netanyahu i MBS sastali.

Upitan na sastanku tajništva Likuda planira li Izrael normalizirati veze s kurdskom autonomnom zonom u Iraku, Netanyahu je odgovorio: “Nedavno sam posjetio druge arapske države i baš kao što nisam mogao [unaprijed] reći o Emiratima, ne mogu reći sada.” Osim putovanja u Saudijsku Arabiju, nijedno od nedavnih putovanja Netanyahua u arapske države nisu objavljena u javnosti.

Članice Arapske lige jedna za drugom priznaju Izrael

Podsjećamo, u okviru Abrahamovog sporazuma kojeg je pokrenula administracija američkog predsjednika Trampa u sklopu plana za mir na Bliskom Istoku, Izrael su u četiri posljednja mjeseca protekle godine priznale četiri arapske države, članice Arapske lige: UAE, Bahrein, Sudan i Maroko. U ranijem periodu Izrael su priznali Egipat (1979.) i Jordan (1994)

Podsjećamo, prva većinski muslimanska država članica NATO-a, Republika Turska, državu Izrael je priznala 1949. godine. Pored toga, odnose sa Izraelom uspostavila je i Republika Kosovo, Washingtonskim sporazumom potpisanim 4. septembra 2020. godine između Republike Kosova i Republike Srbije, kojim su se države potpisnice obavezale otvoriti ambasade u Jerusalemu. Od evropskih većinski muslimanskih država Izrael je priznala još Albanija (1991.).

U narednim danima Izrael se nada priznanju od još najmanje dvije države članice Arapske lige. Mediji su ranije pisali da bi odnose sa Izraelom mogle normalizirati Saudijska Aarabija, koja je već otvorila nebo za putničke avione iz Izraela te Kuvajt.

Pozvao Arape da glasaju za njega

Čelnik Likuda također je rekao da ide u kampanju za glasove izraelskih Arapa.

“Vjerujem u stav ideološkog preteče Likuda Zeeva Jabotinskog da svi građani u Izraelu moraju imati jednaka prava”, rekao je Netanyahu. “Molimo arapske građane, glasajte za nas ovaj put.”

“Važno mi je da se arapski građani u Izraelu također brzo vakcinišu”, izjavio je Netanyahu u petak. “Ovo je važno jer spašava živote.”

(Global CIR/A. Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] NAJAVLJUJE KRAJ ISLAMSKOG TERORIZMA, A UJEDNO I OKONČANJE ERE NEDODIRLJIVOSTI IZRAELA! NETANYAHU POTVRDIO DA JE POSJETIO SAUDIJSKU ARABIJU, POZVAO ARAPE U IZRAELU DA GLASAJU ZA NJEGA: &#8… EFEKTI ‘ABRAHAMOVOG SPORAZUMA’: Izaslanstvo vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata stiglo […]

  2. […] NAJAVLJUJE KRAJ ISLAMSKOG TERORIZMA, A UJEDNO I OKONČANJE ERE NEDODIRLJIVOSTI IZRAELA! NETANYAHU POTVRDIO DA JE POSJETIO SAUDIJSKU ARABIJU, POZVAO ARAPE U IZRAELU DA GLASAJU ZA NJEGA: &#8… U BIJELOJ KUĆI POTPISAN I ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’! UAE i Bahrein potpisali […]

Komentiraj