ŠANSA ZA PROŠIRENJE TRAMPOVOG ‘ABRAHAMOVOG SPORAZUMA’?! Uz posredništvo Trampove administracije Saudijska Arabija, Katar i druge zaljevske zemlje potpisuju sporazum o okončanju diplomatske krize!

Očekuje se da će Saudijska Arabija, Katar i druge zaljevske zemlje u utorak potpisati sporazum o okončanju diplomatske krize u Zaljevu nakon više od tri godine neprijateljstava. Vijest o potpisivanju sporazuma na društvenim je mrežama podijelio i sam predsjednik SAD-a, Donald Tramp, čija je administracija radila na ovom pitanju. Sporazum je još jedan u nizu diplomatskih proboja američkog predsjednika na Bliskom istoku, nakon što su od septembra 2020. godine četiri članice Arapske lige priznale Izrael pridruživši se ‘Abrahamovom sporazumu’.

abraham-accords-sporazum

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom prekinula je veze s Katarom 2017. godine i zatvorila zračni prostor i pomorske puteve za katarske avione i brodove, optužujući Katar za podršku terorističkim skupinama (uključujući i organizaciju Muslimansko bratstvo) i bliske odnose s Iranom. Posljednjih sedmica Saudijska Arabija i Katar bili su pod pritiskom Trampove administracije da okončaju spor.

Potpisivanje Sporazuma o obnavljanju odnosa na samitu Zaljevskog vijeća za saradnju

SAD održavaju bliske veze i s Katarom i sa njegovim suparnicima, ali nekoliko ranijih pokušaja Trampove administracije u pomirenju stranaka bilo je neuspješno. Jared Kushner posredovao je između strana i otputovao u Saudijsku Arabiju kako bi sudjelovao u potpisivanju sporazuma o okončanju diplomatske krize tokom samita Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC). Uoči potpisivanja sporazuma, kuvajtski ministar vanjskih poslova najavio je da će Saudijska Arabija i Katar otvoriti svoje kopnene, zračne i morske granice počevši od ponedjeljka navečer.

Kushner je otputovao na summit GCC-a u Al Uli, u Saudijskoj Arabiji, s izaslanikom Bijele kuće Avijem Berkowitzom i savjetnikom Brianom Hukom, koji su pomogli u pregovorima o sporazumu. Samit će biti prilika da katarski emir Tamim Bin Hamad al-Thani, prvi put nakon izbijanja krize 2017. godine, posjeti Saudijsku Arabiju. Događaju će prisustvovati čelnici Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Kuvajta i Egipta.

Čelnici će potpisati sporazum koji uključuje tri mjere za izgradnju povjerenja: Saudijska Arabija, UAE i Bahrein ukinut će zračnu i morsku blokadu Katara; Katar će povući sve tužbe protiv svoja tri susjeda iz Zaljeva; i sve će strane zaustaviti medijske kampanje jedna protiv druge.

Dogovor je načelno postignut tokom posljednje Kushnerove posjete Saudijskoj Arabiji i Kataru prije nekoliko sedmica, gdje je održao razgovore sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom i šeikom Tamimom. Kushner ima bliske odnose s obojicom vođa. Američki dužnosnici kažu da je Kushner nakon susreta sa saudijskim prijestolonasljednikom s Hookom putovao u glavni grad Katara Dohu, dok je u Saudijskoj Arabiji iza sebe ostavio bliske pomoćnike Berkowitza i Adama Boehlera. Njih su dvojica posredovala u telefonskom razgovoru između predstavnika dvije države dok nije postignut nacrt sporazuma.

UAE, Bahrein i Egipat nepovjerljivi prem Kataru zbog njegovih odnosa sa Turskom, Iranom i Muslimanskim bratstvom

U posljednjih nekoliko sedmica održani su završni razgovori sa čelnim ljudima Saudijske Arabije i Katara kako bi se osiguralo da obje strane budu predane postignutom sporazumu, rekli su dužnosnici.

Bijela kuća također je lobirala u UAE-u, Bahreinu i Egiptu – koji imaju rezerve prema sporazumu, jer Katar gledaju u negativnom svjetlu i ne vjeruju da su Katarci iskreni u svojim namjerama.

Dogovor se gotovo raspao u nedjelju kada je pogrešna komunikacija u zadnji trenutak stvorila nove napetosti između Saudijske Arabije i Katara, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem. Kushner i njegov tim trebali su krenuti u nedjelju popodne, ali su odgodili put. Izvor je rekao da su Kushner i njegov tim bili prisiljeni pregovarati sa Saudijcima i Katarcima do nedjelje u noć dok se ne pronađe rješenje. Napustili su Washington na putu za Saudijsku Arabiju u ponedjeljak rano ujutro.

Stariji diplomat iz jedne od zaljevskih zemalja kazao je novinaru Axiosa da je sporazum korak u dobrom smjeru i uključuje neke pozitivne pomake – ali ne označava kraj zaljevskog raskola. “Neka su pitanja bila riješena, ali temeljni uzroci raskola – loši osobni odnosi između čelnika i velike političke razlike po pitanju Irana, Turske i Muslimanskog bratstva – još uvijek postoje”, rekao je diplomat.

Zaljevski lideri potvrdili otvaranje granica prema Kataru, katarski emir zvanično najavio dolazak na samit

Katarski Emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani potvrđuje svoje prisustvo na sammitu GCC-a u Saudijskoj Arabiji, navodi se u službenoj izjavi. “Emir zemlje predvodi izaslanstvo države Katar kako bi sudjelovao na sastanku Vijeća za zaljevsku suradnju koji započinje u utorak”, navodi se u saopćenju ureda šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman rekao je kako će predstojeći summit GCC-ovih čelnika objediniti put ka promovisanju prosperiteta i postizanju interesa regije, budući da se Kraljevina dogovorila o ponovnom otvaranju svojih kopnenih, morskih i zračnih granica prema Kataru .

Politika Kraljevine Saudijske Arabije, pod vodstvom skrbnika dviju svetih džamija kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, ​​temelji se na čvrstom pristupu usmjerenom na postizanje krajnjih interesa država članica Zaljevske suradnje (GCC) i arapskih zemalja, uz ulaganje punih napora za dobrobit svojih naroda i ostvarivanje njihove sigurnosti i stabilnosti”, navodi se u njegovoj izjavi objavljenoj u Saudijskoj novinskoj agenciji.

Saudijska Arabija otvorila je svoj zračni prostor i granice s Katarom od ponedjeljka navečer, prema izjavi ministra vanjskih poslova Kuvajta. “Na temelju prijedloga (kuvajtskog vladara) šeika Nawafa dogovoreno je otvaranje zračnog prostora i kopnenih i morskih granica između Kraljevine Saudijske Arabije i Države Katar, počevši od ove večeri”, kazao je kuvajtski ministar vanjskih poslova na državnoj televiziji.

Šansa za prošrenje Abrahamovog sporazuma?

Sa posebnim zanimanjem vijest o ponovnom uspostavljanju veza arapskih zaljevskih država sa Katarom prati izraelska javnost, koja je u protekla četiri mjeseca bila svjedokom vala priznanja Izraela od strane država članica Arapske lige u okviru Abrahamovog sporazuma, koji je dio bliskoistočnog mirovnog plana administracije predsjednika Donalda Trampa.

Na potpisivanju 5. januara, okupit će se vodstvo Vijeća za zaljevsku suradnju i Egipat kako bi potpisali sporazum kojim će se okončati blokada i katarske tužbe, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće za Jerusalem Post. Ako se sporazum postigne, zaljevski spor bit će dodan nizu diplomatskih pobjeda koje je postigao Kushnerov tim, a popis uključuje normalizacijske dogovore prošle godine između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uručio je 21.12.2020. višem savjetniku Bijele kuće Jaredu Kushneru “zahvalnicu” za “njegov historijski doprinos u postizanju Abrahamovog sporazuma” između Izraela i arapskih država. Viši savjetnik Bijele kuće Jared Kushner rekao je tada da je Trampovo priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela donijelo “eksploziju mira” u regiji. “Ispostavilo se da Jerusalem nije uzrok problema – on je srž rješenja”, rekao je Kushner.

Trampov zet boravio je u Izraelu, zajedno s ostalim visokim osobljem Bijele kuće, kada se pridružio izraelskim kolegama već sljedećeg dana na prvom direktnom letu od Tel Aviva do Rabata (glavnog grada Maroka), gdje su strane nastojale ubrzati normalizaciju odnosa između Izraela i Maroka najavljenu sporazumom ranije tog mjeseca.

Netanyahu se prošlog mjeseca susreo sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom (MBS) u saudijskom gradu Neomu. Izraelski izvori potvrdili su posjetu, ali nije bilo javnih izjava. Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je objavljene detalje sastanka, ali ne i da su se Netanyahu i MBS sastali.

Upitan na sastanku tajništva Likuda planira li Izrael normalizirati veze s kurdskom autonomnom zonom u Iraku, Netanyahu je odgovorio: “Nedavno sam posjetio druge arapske države i baš kao što nisam mogao [unaprijed] reći o Emiratima, ne mogu reći sada.” Osim putovanja u Saudijsku Arabiju, nijedno od nedavnih putovanja Netanyahua u arapske države nisu objavljena u javnosti.

Članice Arapske lige jedna za drugom priznaju Izrael

Podsjećamo, u okviru Abrahamovog sporazuma kojeg je pokrenula administracija američkog predsjednika Trampa u sklopu plana za mir na Bliskom Istoku, Izrael su u četiri posljednja mjeseca protekle godine priznale četiri arapske države, članice Arapske lige: UAE, Bahrein, Sudan i Maroko. U ranijem periodu Izrael su priznali Egipat (1979.) i Jordan (1994)

Podsjećamo, prva većinski muslimanska država članica NATO-a, Republika Turska, državu Izrael je priznala 1949. godine. Pored toga, odnose sa Izraelom uspostavila je i Republika Kosovo, Washingtonskim sporazumom potpisanim 4. septembra 2020. godine između Republike Kosova i Republike Srbije, kojim su se države potpisnice obavezale otvoriti ambasade u Jerusalemu. Od evropskih većinski muslimanskih država Izrael je priznala i Albanija (1991.), koja je također NATO članica.

Izarel očekuje nova priznanja od strane država članica arapske lige, a po medijskim natpisima baziranih na diplomatskim izvorima, Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman sljedeće su na spisku država koje bi mogle krenuti putem uspostavljanja punih diplomatskih odnosa sa Izraelom. Saudijska Arabija je ranije pozdravila sporazume postignute u okviru Abrahamovog sporazuma te otvorila svoje nebo za putničke avione iz Izraela.

(Global CIR/A.Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] ŠANSA ZA PROŠIRENJE TRAMPOVOG ‘ABRAHAMOVOG SPORAZUMA’?! Uz posredništvo Trampove adm… […]

  2. […] DA GLASAJU ZA NJEGA: ‘Kao i u slučaju Emirata, ne mogu unaprijed otkrivati detalje’ ŠANSA ZA PROŠIRENJE TRAMPOVOG ‘ABRAHAMOVOG SPORAZUMA’?! Uz posredništvo Trampove admi… Objavljeno […]

Komentiraj