(VIDEO UŽIVO) DEMONSTRANTI SE OKUPLJAJU ISPRED BIJELE KUĆE, OČEKUJU OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA TRAMPA! U međuvremenu Tramp objavio pismo Senata Pennsylvanije u kojem se od Kongresa traži odgoda potvrđivanja rezultata Izbornog kolegija!

Predsjednik Tramp u srijedu je podijelio pismo republikanskih članova Senata Pensilvanije tražeći od čelnika američkog Senata da odgode ovjeru rezultata izbornog kolegija 2020. godine. Istovremeno su desetine hiljada Amerikanaca već ispred Bijele kuće i očekuju njegovo obraćanje.

tramp-protesti123

“Članovi, tražimo više vremena s obzirom na činjenicu da će Vrhovni sud SAD-a narednih dana saslušati tužbu Trampa protiv Boockvarove”, navodi se u pismu lideru većine u senatu Mitchu McConnellu i lideru manjine u Predstavničkom domu Kevinu McCarthy.

U pismu senatori Pennsylvanije optužuju državnu tajnicu Kathy Boockvar da je “dozvolila širenje neobezbijeđenih kutija za odlaganje glasova u ključnim demokratskim uporištima” i “ohrabrila neke okruge” dan prije 3. novembra da “obavijeste predstavnike stranke i kandidate da kontaktiraju glasače čiji su glasački listići sadržavali diskvalificirajuće nedostatke i omogućili im da ih ‘poprave'”.

Među potpisnicima pisma su predsjednik Pro Tempore Jake Corman, lider republikanske većine Kim Ward i državna senatorka Judy Ward i Kristin Phillips-Hill.

Zastupnici u pismu tvrde i da su glasački listići prebrojani tri dana nakon što su ih zvaničnici primili, zatim da su prebrojani glasački listići bez poštanskih markica i nisu ovjereni potpisi na glasačkim listićima, kako to zahtijeva državni zakon. Pismo se završava traženjem od McConnella i McCarthyja, da “odgode ovjeru” dok državni Senat provodi istragu važnu za očuvanje “izbornog integriteta” u Commonwealthu Pensilvanije.

Dvanaest republikanaca iz Senata izjavilo je da će osporiti potvrđivanje rezultata u najmanje jednoj državi, a više od 100 članova republikanskih predstavnika u Predstavničkom domu izjavilo je da planiraju uložiti prigovore na rezultate izbora u Arizoni, Michiganu, Wisconsinu, Pennsylvaniji, Nevadi i Georgia, tvrdeći da se u pomenutim državama odigrala izborna prevara koja je omogućena neustavnim izmjenama izbornih zakona i tako presudno utjecala na krajnji ishod izbora.

Tramp će se obratiti okupljenim demonstrantima

Pristalice predsjednika Trampa okupljaju se u Washingtonu na protestu podrške na kojem se planira obratiti i sam predsjednik. Protestni skup se održava uporedo sa zajedničkom sjednicom oba doma Kongresa na kojoj se očekuje buirna rasprava i osporavanje rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine.

Ovo se dešava dok predsjednik javno poručuje potpredsjedniku Mikeu Penceu da intervenira tokom sjednice, jer države žele da se preprave rezultati za koje znaju da su bazirani na neregularnostima i prevari tweetujući: “Učini to, Mike, vrijeme je za krajnju hrabrost!” Također, još uvijek se broje glasovi nakon drugog kruga kizbora za senat održanih jučer u Georgiji.

“Govorit ću sutra na Mitingu ‘SAVE AMERICA’ na Elipsi u 11:00 po istočnom vremenu. Dođite rano – vrata se otvaraju u 7:00. VELIKA GOMILA!”, napisao je predsjendik Tramp na Twitteru u utorak navečer.

Predsjednik je prošlog mjeseca obećao “divlji” protest u glavnom gradu države 6. januara, ponavljajući svoje tvrdnje da je “statistički nemoguće da je izgubio na Izborima 2020”.

Slika može sadržavati: jedna ili više osoba, Ljudi na sceni., gomila, drvo, nebo i na otvorenom

Također u utorak navečer, predsjednik je tvitnuo kako je Washington “preplavljen ljudima koji ne žele da pobjedu na izborima ukradu ohrabrene radikalno lijeve demokrate”. “Našoj je zemlji dosta, oni to više neće trpjeti! Čujemo vas (i volimo vas) iz Ovalnog ureda”, tweetovao je Tramp.

Direktan prijenos protesta pogledajte ovdje:

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] (VIDEO UŽIVO) DEMONSTRANTI SE OKUPLJAJU ISPRED BIJELE KUĆE, OČEKUJU OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA TRAM… […]

  2. […] (VIDEO UŽIVO) DEMONSTRANTI SE OKUPLJAJU ISPRED BIJELE KUĆE, OČEKUJU OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA TRAM… […]

  3. […] (VIDEO UŽIVO) DEMONSTRANTI SE OKUPLJAJU ISPRED BIJELE KUĆE, OČEKUJU OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA TRAM… […]

Komentiraj