NAKON ŠTO SU ZAPLIJENILI JUŽNOKOREJSKI TANKER! Teheran tvrdi da mu je Seoul zaplijenio 7 milijardi dolara!

 Iran je optužio Južnu Koreju da je “zaplijenila” sedam milijardi dolara (5.7 milijardi eura) koje joj pripadaju te istodobno tvrdi da zapljena južnokorejskog tankera dan ranije nije bila mjera odmazde.

‘Čuvari iranske revolucije’, ideološka vojska te zemlje, objavili su u ponedjeljak da su u Perzijskom zaljevu zaplijenili tanker pod južnokorejskom zastavom iz kojeg je curila nafta jer je kršio “zakone o okolišu”.

Južna Koreja traži puštanje broda Hankuk Chemi i 20 članova posade i navela je da je razarač s članovima njihove borbene jedinice protiv piratstva stigao u vode blizu Hormuškog tjesnaca kako bi jamčio sigurnost južnokorejskih državljana. 

Glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva vanjskih poslova Choi Young-sam najavio je da će njihovo izaslanstvo čim prije biti “poslano u Iran da pokuša riješiti probleme bilateralnih pregovora”.

“Nismo otmičari, dužni su nam novac”

Iranska Revolucionarna garda zapljenu tankera tumači ekološkim razlozima. “Nismo otmičari”, izjavio je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabii. “Naučeni smo na takve optužbe. Ali korejska vlada nam je otela sedam milijardi dolara.”

Rabii tvrdi da je Južna Koreja uskratila Iranu mogućnost da koristi svoja sredstva čak i za kupnju robe koja nije pod sankcijama Sjedinjenih Država.  

Zapljena južnokorejskog tankera prva je u više od godinu dana koju je učinio Iran. U julu 2019. Čuvari revolucije su zaplijenili Stena Impero, švedski tanker pod britanskom zastavom koji je Iran optužio da se oglušio na pozive u pomoć njegovog tankera nakon sudara s ribarskim brodom. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj