FOTO: Japanski grad kojim ‘gospodare’ jeleni

Nara, glavni grad istoimene prefekture u Japanu, u prošlosti je bio prijestonica te zemlje. Nalazi se u blizini Kjota i prepun je hramova, svetišta i drevnih ruševina. Takođe, u svijetu je poznat i po jelenima koji slobodno šetaju svuda. Najviše ih ima po parkovima i posjetiocima je dozvoljeno da ih hrane, kao i da uživaju u njihovom društvu.

JELENI123

Legenda govori da je božanstvo Takemikazuchi u grad dojahalo na bijelom jelenu, te otuda i vjerovanje da su jeleni nebeske životinje, koje danas uživaju u drugačijem statusu i smatraju se nacionalnim blagom. U gradu živi preko 1.000 sika jelena, koji mogu slobodno da lutaju gradskim četvrtima. Najviše ih ima u parkovima, ali nije neobično vidjeti ih i na ulicama i pored hramova.

Životinje su pitome i hranjenje je dozvoljeno. Do 1637. godine za ubijanje ove plemenite životinje dobijala se smrtna kazna. Iako taj zakon više nije na snazi, može se reći da jeleni u Nari svakako uživaju mnoge privilegije o kojima druge životinje mogu samo da maštaju.

Po završetku Drugog svjetskog rata, zvanično im je oduzet status božanskih bića i od tada se smatraju nacionalnim blagom i zaštićeni su zakonom. Oni su pitomi i naučeni da žive u harmoniji sa ljudima, a čak su savladali i naklon glavom, koji je tradicionalni pozdrav u Japanu već vijekovima.

530368670
nara1
nara2
nara3
nara4
nara5
nara6
nara7

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj