KAO MJESTO SJEĆANJA I UPOZORENJA! Ukrajinci zahtijevaju da Černobil bude upisan na Uneskovu listu svjetske baštine

Ukrajinci zahtijevaju da mjesto najgore nuklearne katastrofe na svijetu grad Černobil bude upisan na Uneskovu listu svjetske baštine, kao zona koja je već odavno poznata svjetska znamenitost i lokalitet.

Najopasnija tvar u Černobilu: 'slonovsko stopalo' i danas je sinonim za  smrtnu kaznu - RTL VIJESTI

Eksplozija u četvrtom reaktoru nuklearne elektrane koja se desila aprila 1986. u gradu Černobil ostavila je teško kontaminirane djelove Ukrajine i susjedne Belorusije i dovela do stvaranja zone isključenja otprilike veličine manje evropske države.

Međutim, danas biljni i životnjski svijet preuzima napušten grad i sve zgrade iz sovjetskog doba, i prkosi radijaciji već više od tri decenije. Sve ovo bi moglo da se promijeni, ukoliko se prihvati inicijativa Vlade Ukrajine da se to područje uvrsti na Uneskov popis svjetske baštine.

Ukrajinske vlasti ističu da cijelo područje možda još narednih 24.000 godina neće biti moguće za život ljudi, ali je moguće iskoristiti njegov turistički potencijal, uz ograničeno vremensko zadržavanje i kontrolisano kretanje posjetilaca sa stručnim osobljem.

Ukoliko ova inicijativa bude prihvaćena, Černobil bi moglo biti promovisan kao mjesto sjećanja, odnosno kao upozorenje i podsjetnik da se nuklearna katastrofa više nikad ne ponovi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj