U NJEMAČKIM PUNIONICAMA DRAMATIČNO POVEĆANE CIJENE: Struja je mnogo skuplja opcija od dizela!

Najveća mreža njemačkih punionica dramatično je povećala cijene! Električna mobilnost mogla biti biti skupa opcija, a to dokazuju i nove cijene u Njemačkoj.

8 of the best electric cars for small business leasing

Električni automobili nove su zvijezde globalne mobilnosti. No, njihova prednost u odnosu na benzince i dizelaše je upitna, barem kad su u pitanju realni troškovi. Njemački kupci električnu energiju u kućanstvu plaćaju u prosjeku oko 30 centi po kilovat satu. Punjenje električnih vozila znatno je skuplje, ali koliko?

Tvrtka za usluge punjenja Plugsurfing povisit će cijene 15. siječnja 2021: ubuduće će korisnici na punionicama s izmjeničnom strujom (AC) plaćati 49 centi, a na postajama za brzo punjenje istosmjernom strujom (DC) 69 centi. Na posebno brzim punionicama Ionity snage do 350 kW snage punjenja ubuduće će trebati izdvojiti 1.09 eura po kWh. Naplata izravno putem Ionityja mnogo je jeftinija, pa se struja nudi za 79 centi po kWh-u.

Do sada je Plugsurfing naplaćivao 44 centa na AC punjaču, 54 centa na DC punjaču i 84 centa na Ionity punjaču. Plugsurfing opravdava nagli rast cijena s 19 posto povećanja PDV-a i prilagodbom troškova.

Malom električnom automobilu poput Opela e-Corse treba oko 16 kWh/100 km (tvornički podatci). Dakle, to je u najjeftinijoj varijanti 8 eura za 100 kilometara, dok dizelska Corsa (4,0 litre/100 km) košta manje od pet eura za 100 km. Za punjenje na najbržem punjaču (vozila koja podržavaju brzo punjenje) 100 km koštat će više od 16 eura. U Plugsurfingu tvrde da su najveća mreža punionica u Njemačkoj.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj