FOTO: Zavirite u najšarenije gradove svijeta

Bez obzira da li su sve zgrade u istoj nijansi, ili je, još bolje, svaka kuća u drugoj boji, živopisni i veseli gradovi pružaju ne samo savršene mogućnosti za fotografije, već uveliko podižu i raspoloženje.

areni-gradovi

Postoje gradovi svijeta koji se izdvajaju iz gomile zahvaljujući obimnoj upotrebi boja, a Travel Magazin vam predstavlja neke od njih…

BRISTOL, ENGLESKA

Bristol nikoga ne ostavlja ravnodušnim svojim živopisnim kućama. Kroz brdoviti grad protiče rijeka Ejvon (Avon) zahvaljujući kojoj postoje duboke klisure. Fasade zgrada duž ivica litica obojene su u jarke boje, ističući se poput vesele ograde. Dodajte tome pojedinačno obojena ulazna vrata kuća i na svakom koraku u Bristolu ćete pronaći boje. Čak i kada po često vlažnom vremenu izađete napolje, šarenilo će vam izmamiti osmijeh.

Savjet: Krenite u šetnju kroz četvrt Harborsajd i šetajući se duž rijeke uživaćete u savršenom pogledu na kvartove Redklif i Klifton. Zanimljivo je kako se litica (na engleskom: cliff) krije čak i u njihovim imenima. Ovdje ćete imati priliku i da fotografišete čamce jarkih boja privezane odmah ispod bloka veselih, šarenih kućica.

HAVANA, KUBA

Na ovoj listi se, bez sumnje, mora naći Havana. Prijestonica Kube ne samo da ima mnoštvo živopisno obojenih zgrada, već tik uz njih ima i parkirane još koloritnije oldtajmere. Često se dešava, nekada slučajno a nekada i ne, da se parkirani automobil i zgrada iza njega slažu po boji.

Savjet: Dok ste na Kubi, obavezno posjetite gradić Trinidad. Šaren je poput Havane, ali sa drugačijom arhitekturom. Ljubitelji fotografije će sigurno biti oduševljeni.

BURANO, ITALIJA

Kada posjećuju Veneciju, mnogi turisti dolaze samo na dan ili se ne zadržavaju dovoljno dugo da posjete i Murano. Međutim, šarenoliko ostrvo Burano se često zanemaruje. Ako krenete iz Venecije, na kraju 45-minutnog putovanja vaporetom dočekuje vas ovo malo ostrvo. Prepuno je jarko obojenih kućica koje su nekada pripadale ribarima, a gdje i danas starice sjede napolju i pletu čipku po kojoj je ostrvo poznato.

Savjet: Vaporeto se, takođe, zaustavlja i u Muranu, poznatom po staklu, i Torčelu, gotovo nenaseljenom, ali sa divnom crkvom Santa Maria Asunta. Kupite Hop On / Hop Off kartu i iskoristite dan u potpunosti.

LA BOKA, BUENOS AJRES, ARGENTINA

Buenos Ajres je ogroman grad gdje se mnogo toga može vidjeti i uraditi. Srećom, dobro je podijeljen na četvrti (barrios), od kojih je svaka poznata iz svojih razloga. La Boka (La Boca) je ona puna kolorita.

U ovoj četvrti se nalazi Kaminito (Caminito): ulični muzej u kome su kuće svijetle i šarene, ulična umjetnost na svakom koraku, a život se odvija na ulici, uz čudesan tango koji se svuda pleše. Možda previše turistički, ali je i zabavno u isto vrijeme.

Savjet: Na ulicama Kaminita, svakog dana su otvorene tezge u okviru umjetničke i zanatske pijace, ali je najbolje posjetiti ih vikendom.

BO-KAP, KEJPTAUN, JUŽNA AFRIKA

Bo Kap je četvrt u centralnom Kejptaunu i kada su u pitanju najkoloritniji gradovi svijeta, mora se naći na listi. Ovdje živopisne zgrade nisu samo blistave, vesele i idealne za Instagram, već imaju i dublju priču: ovaj kvart je nekada bio mjesto gdje su živjeli robovi sa ostrva oko Malezije i Indonezije. Dok su bili robovi, kuće su im bile bijele, ali kada bi se oslobodili, mogli su da ofarbaju kuću u bilo koju boju koju žele. Kada pogledate kvart, vidite da je ovo priča o uspjehu.

LAS PALMITAS, PAĆUKA, MEKSIKO

Gradić Paćuka u centralnom Meksiku udaljen je oko 100 km sjevero-istočno od Meksiko Sitija. Za kvart Las Palmitas u ovom gradiću možemo slobodno reći da podsjeća na jedan veliki mural. Radovi su urađeni 2015. godine, kada su umjetnici pod nazivom “German Crew”, zajedno sa mještanima, unijeli vrtloge jarkih boja u neuglednu četvrt. Bio je to uspješan pokušaj da se uljepša zapušten kvart radničke klase i da se umjetnost približi ljudima.

VALPARAISO, ČILE

Obronci Valparaisa su prepuni živopisnih kuća i nevjerovatne ulične umjetnosti. Čak su i stepenice koje povezuju strmije djelove neobično zanimljive.

Neke su prošarane pjesmama, a neke su oslikane crnom i bijelom bojom te vam se čini da silazite niz dirke klavira. Ako želite umjetnost i mnoštvo boja, ovo je mjesto koje treba posjetiti. Nakon šetnje, sjedite u neki od mnoštva restorana i kafića i uživajte u sjajnom pogledu na živopisne kuće i okean.

Savjet: Valparaiso ima mnoštvo sićušnih prolaza, uličica i staza. Kako ne biste propustili najzanimljivije djelove, rezervišite pješačku turu sa lokalnim vodičem.

DŽODPUR, INDIJA

Drugi po veličini grad u sjevernoj saveznoj državi Radžastan, Džodpur nazivaju i plavim gradom. Kada bacite pogled sa impozantne tvrđave Mehrangarh koja se izdiže nad gradom, lako je shvatiti zašto je to tako. Haotične kuće u starom dijelu grada obojene su ljupkom nijansom plave boje.

Postoje različita objašnjenja zašto je to tako. Po nekima, ova boja sprečava napade termita, a po drugima zadržava hladnoću u kućama kada je velika vrućina. Ima i onih koji su poklonici Šive te oni boje kuće u plavo vjerujući da je to sveta boja.

Savjet: Na samom ulasku u grad nalazi se zadivljujuća palata Umaid Bavan (Umaid Bhawan), nekadašnja rezidencija maharadže. To je sada hotel gdje možete da odsjednete ili odete samo na ručak i makar na kratko se vratite u neka davno prošla vremena.

ŠEFŠAUEN, MAROKO

Ukoliko ne posjetite jedan plavi grad u Aziji, to možete učiniti u Africi. Šefšauen je smješten u marokanskim planinama Rif. Iako je veći dio grada plav (fasade kuća, vrata, saksije, prozori i još mnogo toga je u različitim nijansama plave boje), stara kazba tj. utvrđeni stari grad ističe se svojim zemljanim tonovima. Ovo grad čini još zanimljivijim, a tu posjetioce čeka muzej, predivan vrt, umjetnička galerija i obilje istorije.

ĆINKVE TERE, ITALIJA

Ovo je još jedan nestvaran živopisni gradić koji izgleda kao da se nesigurno drži za liticu sa pogledom na Ligursko more u sjevernoj Italiji. Do njega stižete laganom vožnjom od Milana ili Firence, a šarm ovog italijanskog bisera privuče oko 2,5 miliona posjetilaca godišnje. Ime grada odnosi se na pet mjesta smještenih u uzastopnim zalivima, a sve jedno ljepše od drugog. Sva mjestašca su nekada bila povezana stazama koje su išle visoko uz litice, ali su one sklone klizištima. Međutim, i dalje možete prošetati određenim djelovima i uživati u spektakularnom pogledu.

Komentiraj