JOŠ JEDAN JAK ZEMLJOTRES POGODIO PETRINJU U HRVATSKOJ! Rupe koje su se pojavile nakon prvog velikog potresa postaju sve veće, a otvaraju se i nove!

Hrvatsku je oko 22:30 uzdrmao novi jači potres, magnitude 4,5 koji se i ovaj put osjetio u BiH. Evropski mediteranski seizmološki centar je izvijestio o novom potresu čiji epicentar je otprilike 14 kilometara od Siska, odnosno u Sisačko-moslovačkoj županiji koja je teško pogođena nakon snažnog zemljotresa u Petrinji.

assasa

Snaga potresa je bila 4,5 stepeni po Richterovoj skali, a na dubini od 10 kilometara.

Stanovnici RH navode da su veoma kratko osjetili potres, ali da je bio poprilično snažan u Sisku. Na stranici EMSC-a oni navode da je trajao nekoliko sekundi. U BiH se prema svjedočenju građana podrhtavanje tla osjetilo u Gradačcu, Prijedoru, Doboju te drugim sjevernijim dijelovima države.

Hrvatsku je težak zemljotres jačine 6,2 stepena pogodio 29. decembra, nakon čega se tlo ne smiruje. Niz slabijih i jačih potresa su uslijedili u narednih 10 dana koji su napravili ogromnu štetu, a nažalost zemljotres je tog kobnog dana odnio sedam života.

Rupe kod Petrinje postaju sve veće

Istovremeno, rupe kod Petrinje, gdje su pojavile poslije razornog zemljotresa, postaju sve veće, a pojavljjuju se i nove zbog čega će ovaj teren snimati dronovima. Jedna od rupa u Mečenčanma, koja je nastala 5. januara, neprestano se širi i već je dostigla veličinu olimpijskog bazena.

Vlasnik imanja kaže da je rupa sada širine tridesetak metara i da su dolazili statičari koji su rekli da će to rješavati na proljeće. Geolozi su naveli da će teren snimati i dronovima iz vazduha i tek tada će znati tačan broj rupa, kojih za sada na ovom području ima najmanje tridesetak, prenijeli su hrvatski mediji.

Pretpostavlja se da rupe nastaju jer zemljotresi, koji posljednjih nekoliko dana potresaju to područje, utiču na podzemne vode.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj