TWITTER TRAJNO ZABRANIO NALOG PREDSJEDNIKA TRAMPA! Senatoru koji je podržao proces osporavanja glasova elektora naprasno otkazano štampanje knjige “Tiranija velikih tehnoloških kompanija”

Twitter je trajno zabranio račun predsjednika Sjedinjenih Država Donalda J. Trampa.

tramp123456-9

“Nakon detaljnog pregleda nedavnih tweetova s ​​@realDonaldTrump računa i konteksta oko njih trajno smo suspendirali račun zbog rizika od daljeg poticanja na nasilje”, rečeno je objašnjenju Twittera.

Twitter je prethodno uklonio video predsjednika Trampa koji poziva njegove pristaše da se mirno raziđu i poštuju zakon, koji je predsjednik objavio manje od sat vremena nakon izvještaja da je Kapitol u DC-u napadnut od strane grupe demonstranata. Predsjednik je ponovio svoju osudu nasilja sutradan.

Ovo se događa nakon što su Facebook i Instagram zajedno s drugim velikim tehnološkim platformama na neodređeno vrijeme obustavili pristup predsjedniku njegovim računima, prekidajući ključnu liniju komunikacije između predsjednika i građana SAD-a.

Što se tiče Tweetova koji su bili sporni, radi se o dvije kratke poruke. U prvoj je predsjednik kazao kako se neće pojaviti na inauguraciji 20. januara. ”Svima koji su pitali, neću ići na inauguraciju 20. januara”, napisao je predsjednik Tramp na Twitteru.

U drugom je tweetu kazao kako njegovi glasači ne smiju biti proganjani po bilo kojem osnovu:

75 miliona američkih patriota koji su glasali na mene za slogane ‘Amerika na prvom mjestu’ i ‘Napravimo Ameriku ponovo velikom’ imat će divovski glas dugo u budućnosti. Oni ne smiju i neće biti ponižavani i tretirani nefer na bilo koji način ili u bilo kojoj formi“, poručio je Tramp, uz tri znaka usklika na društvenoj mreži.

Oštre reakcije

Stroga supresija američkih građanskih sloboda već je tu, kaže u svom uvodnom komentaru američki politički komentator i novinar Taker Karlson, reagujući na potez Twittera.

“Nekoliko dana nakon što je Donald Tramp pozvao na razbijanje monopola velikih tehnoloških kompanija kako bi sačuvao demokratiju, velike tehnološke kompanije, su ga ušutkale. Twitter je upravo objavio da je predsjedniku koji zasjeda trajno zabranjen pristup platformi koja je njegovo primarno sredstvo za javnu komunikaciju s građanima…Oligarsi iz Silicijske doline moćniji su od predsjednika Sjedinjenih Država i žele da to znate”, naveo je on.

“Ućutkivanje ljudi, a da ne spominjemo predsjednika SAD-a, je ono što se događa u Kini, a ne u našoj zemlji”, kazala je u svojoj reakciji nekadašnja ambasadorica SAD-a u UN-u Nikki Haley.

Senatoru otkazano štampanje knjige jer je podržao kampanju osporavanja rezultata izbora

Da se građani SAD-a trebaju ozbiljno zabrinuti za slobodu govora svjedoči i primjer senatora Josha Hawleyja kojem je izdavački gigant Simon & Schuster otkazao u četvrtak štampanje knjige nakon što je sudjelovao u ustavnom naporu da ospori rezultate izbora 2020. godine.

Hawleyjeva nadolazeća knjiga pod nazivom “Tiranija velikih tehnoloških kompanija” (The Tyranny of Big Tech) trebala je biti objavljena 22. juna 2021. godine, prema navodu na web stranici kompanije.

Hawley je u četvrtak navečer uzvratio udarac ‘orvelijanskoj’ kompaniji:

Da budem jasan, ovo nije samo spor oko ugovora. To je izravni napad na Prvi amandman. Sada se može objaviti samo odobreni govor ”, rekao je, dodajući da će kompaniju vidjeti na sudu.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsjednik ustao protiv neograničene moći društvenih mreža

Podsjećamo, predsjednik SAD-a nedavno je uložio veto na Zakon o odbrani, a kao poseban razlog izdvojio je Član 230 Zakona o pristojnosti komunikacija iz 1996. godine, tvrdeći da će neuspjeh njegova ukidanja “učiniti naše obavještajne aktivnosti praktički nemogućim za provođenje”. 

U tom Članu je sadržana odredba koja glasi da se “nijedan dobavljač ili korisnik” interneta ne bi trebao “tretirati kao izdavač ili proizvođač” informacija koje je objavio drugi pojedinac, što je protumačeno da se društvene platforme poput Facebooka i Twittera ne tretiraju kao izdavači pa tako nisu ni odgovorni za sadržaje koje puštaju ili cenzurišu.

Mainstream mediji i društvene platforme počele su se ponašati kao mjera svih stvari, preuzimajući ulogu suda i unaprijed odbacujući sve pravne procese, činjenice i svjedočenja o izbornim prevarama, proglašavajući ih lažnim ili neutemeljenim. Pored toga izjave predsjednika su vadili iz konteksta ili cenzurirali kako bi spriječili da dođu do građana.

Takvo ponašanje društvenih mreža i medija tokom i nakon izbora, ali i njihova cenzura nepovoljnih vijesti po Bajdena u toku kampanje, odnosno poticanje negativnih vijesti protiv Trampa, dovele su do toga da je njihovo djelovanje od strane predsjednika i većeg dijela javnosti označeno kao ‘prijetnja za nacionalnu sigurnost’, jer je ugrožavanjem fer i slobodnog izbornog procesa dovedena u pitanje demokratija i ugrožena je Republika.

Budući da je na saslušanjima u američkom Kongresu otkriveno da postoji centralizirana platforma preko koje Facebook, Twitter i Google sprovode nekontrolisanu cenzuru na cijelom internetu (preko 97% informacija na engleskom jeziku dolazi preko Googla), postalo je jasno kako je medijski prostor kako onaj televizijski, tako i internetski, postao predmetom sistemskog upravljanja karakterističnog za totalitarne komunističke režime.

Više od četiri godine mediji aktivno izvještavaju o brzo rastućoj, nedemokratskoj moći kompanija Silicijske doline i njihovoj rastućoj odlučnosti da se miješaju u politička pitanja Sjedinjenih Država i drugih zemalja. Političari i komentatori iz cijelog političkog spektra, uključujući bivšu demokratsku predsjedničku kandidatkinju Tulsi Gabbard, liberalnog novinara Glenn Greenwald i nebrojeni broj konzervativnih zastupnika, upozorili su da je ovo prijetnja slobodi govora i demokratiji.

Uprkos tome što su imali kontrolu nad Senatom republikanci nisu donijeli nijedan zakon kojim se umanjuje sposobnost tehnoloških kompanija da cenzuriraju američke građane, izabrane predstavnike, vladine zvaničnike ili se miješaju u politiku Sjedinjenih Država. Također, oborili su predsjednikov veto na Zakon o odbrani koji je bio uložen s ciljem da se ukine sporni član 230.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] je muka od toga da se ništa ne događa. Ja ću pokrenuti stvari – glasajte za mene.’ TWITTER TRAJNO ZABRANIO NALOG PREDSJEDNIKA TRAMPA! Senatoru koji je podržao proces osporavanja glas… MENI PRIJETE SMRĆU SVAKI DAN I NIKO IH NE ZABRANJUJE! Navaljni Twitterovu zabranu Trampovih […]

Komentiraj