Svjedoci koji su vidjeli jeziv pad letjelice u Indoneziji: “Čuli smo dvije eksplozije, avion je poput munje sletio u more”

Poslije prvih informacija i fotografija o srušenom putničkom avionu sa više od 60 ljudi koji je pao u more nedugo nakon polijetanja iz Džakarte, glavnog grada Indonezije, pojavile su se i prve ispovijesti očevidaca nesreće.

Indonesia plane crash: Jet carrying 62 people loses contact as debris found  - Daily Record

Tako je na hiljade stanovnika indonežanskog ostrva u blizini kojeg je avion pao u more posvjedočilo da su u trenutku nesreće čuli dva puta eksploziju i pronašli niz dijelova letjelice u vodi. Jedan od mještana kaže da je od lokalnih ribara dobio prve informacije o tragediji.

– Ribari na dva čamca u okeanu su vidjeli dva puta ekspoloziju dok je još padala kiša. Vidjeli su mali avion i odlučili da se vrate kući u dva sata. Zatim su prijavili slučaj vatrogascima i zatražili da zajedno odu na mjesto nesreće – objašnjava jedan od stranovnika.

Kako kaže, mještani su zatim zajedno sa vatrogascima pokušali da priđu mjestu događaja i pronašli su brojne predmete, uključujući komade trupa aviona.

Sada postoje dokazi o dijelovima srušenog aviona u moru. Na terenu je i policija i tri broda koji češljaju more. Pronađeni su ponovo kablovi – rekao je mještanin.

Lokalni stanovnik za indonežanski “CNN” naglašava da se nesreća dogodila na 15 minuta od ostrva Lancang i 10 minuta od ostrva Male.

Kako kaže, trenutno se i dalje traga za dokazima nesreće.

Još uvijek smo na mjestu incidenta usred mora. Tražimo dokaze pomoću sidra, kada možemo da ih prevezemo. Pronađeni su kablovi, džepovi, sjedišta – objašnjava mještanin.

Indonesia plane crash: Debris found off Jakarta as Boeing 737 flight  vanishes off radar | World | News | Express.co.uk

Ribar Solihin rekao je za indonežansku pridružnicu BBC-ja da se avion srušio blizu njegovog broda.

– Avion je poput munje sletio u more i eksplodirao. To se dogodilo prilično blizu nas, krhotine su zamalo pogodile moj brod – rekao je.

Za sada je poznato je da je komercijalni avion SJ 182 star 27 godina na relaciji Džakarta-Pontianak navodno izgubio kontakt sa kontrolom leta na putu za mjesto Pontianak u provinciji Zapadni Kalimantan, rekli su zvaničnici.

Na sajtu “Flightradar24”, koji prati sve letove na svijetu, objavljeno je da je avion izgubio više od 3.000 metara visine za manje od jedne minute.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj