ZVANIČNA OBJAVA STATE DEPARTMENTA: Proiranski pokret jemenskih Houtha bit će proglašen terorističkom organizacijom, a njegovi lideri okvalifikovani kao ‘posebno označeni globalni teroristi’

Sjedinjene Države označit će proiransku miliciju jemenskih Houtha kao terorističku organizaciju, a trojicu njezinih vođa kao ‘posebno označene globalne teroriste’ (SDGT), rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo u službenoj izjavi u ponedjeljak.

Saudi Arabia cautious over unexpected Houthi offer to halt attacks | Middle  East Eye

„State Department će obavijestiti Kongres o mojoj namjeri da odredim Ansarallah – koji se ponekad nazivaju i Hutijima – stranom terorističkom organizacijom (FTO), prema članu 219. Zakona o imigraciji i državljanstvu, i kao posebno označeni globalni teroristički (SDGT) entitet, u skladu s izvršnom naredbom 13224”, navodi Pompeo u svom aopćenju.

“Također namjeravam proglasiti tri vođe Ansarallaha, Abdula Malika al-Houthija, Abd al-Khaliqa Badr al-Dina al-Houthija i Abdullaha Yahyu al Hakima, kao posebno ‘označene globalne teroriste'” (SDGT) , dodaje se u izjavi.

Odluka da se lideri odrede kao SDGT “pružit će dodatne mogućnosti za suočavanje s terorističkom aktivnošću [te grupe] i terorizmom”, a Huti će odgovoriti za svoja teroristička djela, napisao je on.

Taj potez dolazi i kao dio napora za “formiranje mirnog, suverenog i ujedinjenog Jemena koji je oslobođen iranskog miješanja i u miru sa svojim susjedima”, dodao je Pompeo.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] su u posljednjim potezima Trampove administracije militantni pokret jemenskih Huta proglasili terorističkom organizacijom. Pored toga državni sekretar Mike Pompeo razotkrio je veze Irana i terorističke organizacije […]

Komentiraj