ODVOJENA NABAVKA?! Europa bruji o navodnom bilateralnom ugovoru Njemačke s proizvođačima vakcina, u Briselu tvrde da ništa ne znaju!

Europska komisija nema informacije da postoje bilateralni ugovori o nabavi cjepiva protiv covida-19 između pojedinih članica EU i proizvođača, izjavila je u utorak zamjenica glavnog direktora Komisijine Opće uprave za zdravstvo Sandra Gallina.

VAKCINE KONAČNO POČELE STIZATI U SVE ČLANICE EU! Predsjednica Europske  komisije: Početak vakcinisanja u EU je 'dirljivi trenutak jedinstva' -  GlobalCir

Paralelni ugovori nisu mogući. Po mom mišljenju i na temelju onoga što mi je rečeno, oni ne postoje“, rekla je Gallina, koja je glavna pregovaračica Komisije za nabavu cjepivu od farmaceutskih tvrtki.

U raspravi s članovima Odbora Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Gallina je dodala da ona nije vidjela ni jedan takav ugovor i sumnja da će neki takav ugovor ikada ugledati svjetlo dana.

Zastupnici su postavljali mnoštvo pitanja o bilateralnim ugovorima koje su navodne zaključile neke države članice zaobilazeći zajedničku nabavu koju u ime država članica obavlja Europska komisija.

Posljednjih dana dosta prašine je podigla informacija da je Njemačka zaključila bilateralni sporazum s Pfizerom o nabavi dodatnih 30 milijuna doza cjepiva mimo zajedničke nabave.

Na razini EU dogovoreno je da Komisija pregovora i kupuje cjepiva koje onda raspodjeljuje državama članicama sukladno njihovom udjelu u ukupnom stanovništvu EU.

Gallina je istaknula da Komisija ima jamstva od proizvođača da će u prodaji doza cjepiva EU imati prioritet.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj