PROTESTI MOGUĆI U GLAVNIM GRADOVIMA SVIH 50 SAVEZNIH DRŽAVA! Predsjednik Tramp odobrio proglašenje vanrednog stanja u Washington DC-u!

Predsjednik SAD-a Donald Tramp odobrio je proglašenje vanrednog stanja u Washington DC-u, objavila je Bijela kuća, nakon što su zvaničnici američkih snaga za provođenje zakona upozorili na moguće nerede uoči inauguracije 20. januara.

ŠTITIMO NJEMAČKU, A ONI SE PONAŠAJU DELIKVENTNO! Predsjednik Tramp  potvrdio: Povlačimo dio vojnika iz Njemačke! - GlobalCir

Trampova naredba ovlašćuje Saveznu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) da pruži pomoć za hitne akcije.

“Konkretno, FEMA je ovlaštena identificirati, mobilizirati i po svom nahođenju osigurati opremu i resurse potrebne za ublažavanje utjecaja vanrednih situacija”, navodi se u deklaraciji. “Hitne zaštitne mjere, ograničene na izravnu saveznu pomoć, pružit će se uz stopostotno savezno financiranje.”

Nakon napada na Kapitol 6. januara, zabrinutost za sigurnost porasla je zbog inauguracije usred izvještaja da se naoružani ekstremisti organiziraju za više akcija.

FBI je upozorio da bi u svih 50 glavnih gradova moglo doći protesta prije, na dan ili nakon dana inauguracije Josepha Bidena.

Naši napori usmjereni su na identificiranje, istraživanje i ometanje pojedinaca koji potiču na nasilje i bave se kriminalnim aktivnostima”, rekao je FBI u izjavi za Fox News.

“Kao što to radimo u uobičajenom poslovanju, prikupljamo informacije kako bismo identificirali sve potencijalne prijetnje i dijelimo te informacije s našim partnerima. FBI poštuje prava pojedinaca da mirno ostvaruju svoja prava iz prvog amandmana“, naveli su oni.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Komentiraj