SASTALI SE TRAMP I PENCE! Republikanci u Kongresu blokirali zahtjev demokrata za opoziv predsjednika Trampa

Republikanci u Predstavničkom domu blokirali su zahtjev demokrata za rezoluciju o opozivu predsjednika Donalda Trampa. Demokrate su tražile dogovor o tome da se rezolucija odmah stavi na raspravu, ali su je republikanci zaustavili, prenosi Rojters.

DONALD TRAMP DANAS SLAVI 74. ROĐENDAN! Ove činjenice vjerovatno niste znali  o američkom predsjedniku! - GlobalCir

Demokrate su Rezolucijom pozvale američkog potpredsjednika Mikea Pencea da aktivira 25. amandman na Ustav SAD-a i smijeni republikanca Trampa, koga optužuju za podsticanje pobune protiv države, devet dana prije isteka njegovog mandata.

“Predsjednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbjednost SAD-a i institucije Vlade. On će ostati prijetnja nacionalnoj bezbjednosti, demokratiji i Ustavu ako mu bude dozvoljeno da ostane na položaju”, navodi se u Rezoluciji na četiri stranice, navodi AP.

Prema 25. amandmanu, potpredsjednik SAD-a i većina ministara mogu da proglase šefa Bijele kuće nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju bi potpredsjednik SAD-a smjesta postao šef države.

Sastali se Tramp i Pence

Predsjednik SAD-a Donald Tramp i potpredsjednik Mike Pence imali su u ponedjeljak uveče “dobar razgovor” u Bijeloj kući, izjavio je visoki zvaničnik administracije, označavajući tako kraj perioda tišine u njihovim odnosima nakon nereda na Kapitolu prošle sedmice.

Zvaničnik je rekao da su Tramp i Pence razgovarali o neredima i ponovili da oni koji su prošle sedmice prekršili zakon i upali na Kapitol, ne predstavljaju 75 miliona Amerikanaca. Takođe, oni su se obavezali da će nastaviti rad u ime zemlje do kraja svog mandata.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj