ZASTUPNIČKI DOM AMERIČKOG KONGRESA GLASAO ZA OPOZIV PREDSJEDNIKA TRAMPA! Senat, od kojeg zavisi konačna odluka, zasjedat će tek 19. januara!

Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao je opoziv američkog predsjednika Donalda Trampa, sedam dana uoči službenog isteka njegovog mandata. Za opoziv su glasala 232 zastupnika, uključujući sve demokratske i 10 republikanskih, a protiv je bilo 197 zastupnika.

gfgfgfgf

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trampov govor hiljadama njegovih pristalica nedugo prije nego što je dio njih upao u zgradu Kongresa na Capitolu, prekinuvši sjednicu 6. januara, na kojoj se baš u tom trenutku raspravljalo o osporavanju elektorskih glasova iz nekoliko saveznmih država zbog potencijalnih nepravilnosti i izborne prevare. U sukobima na Capitolu život je izgubilo pet osoba.

Glasanje je održano nakon dvosatne debate, u kojoj su demokrate i republikanci imali po sat za svoja izlaganja. Uprkos današnjem glasanju, Tramp nastavlja obavljati dužnost i vjerovatno će na poziciji ostati do kraja mandata.

Naime, odluku o opozivu, takozvanom impeachmentu, mora prihvatiti i Senat i to dvotrećinskom većinom, za razliku od proste većine koja je bila potrebna u Zastupničkom domu.  Tramp će ipak ostati upisan u historiji kao jedini predsjednik SAD-a koji je dva puta opozvan od Zastupničkog doma.

Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. januara, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Džoa Bajdena. Republikanski vođa senatske većine Mitch McConnell odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sjednice.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj