ERDOGAN PRIMIO PRVU DOZU KINESKE VAKCINE! Vijest objavio na društvenoj mreži Telegram!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je dobio prvu dozu kineskog cjepiva CoronaVac. “I ja sam se cijepio”, objavio je Erdogan na društvenoj mreži Telegram, javlja agencija Anadolija.

vakcinisan-erdogan

Turski predsjednik dobio je vakcinu protiv COVID-19 rano u četvrtak, kada su zdravstveni radnici u Turskoj pokrenuli prvu fazu nacionalnog plana vakcinacije protiv COVID-19.

Ministar zdravlja Fahrettin Koca u srijedu je postao prva osoba koja je primila kinesko cjepivo CoronaVac u zemlji. Nakon ministra, vakcinisani su i članovi Naučnog savjetodavnog odbora za koronavirus.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, Turska ima 1,1 milion zdravstvenih radnika koji će biti cijepljeni u roku od mjesec dana. Dvije doze vakcine primijenit će se u razmaku od 28 dana.

Oni koji su se oporavili od COVID-19 neće biti cijepljeni u roku od četiri do šest mjeseci nakon oporavka.

Ranije u srijedu, tursko službeno tijelo za lijekove i medicinsku opremu odobrilo je CoronaVac za hitnu upotrebu protiv koronavirusa. Prva serija od 3 miliona doza cjepiva COVID-19 naručena od kineskog SinoVac Biotecha stigla je u Tursku 30. decembra.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj