MAĐARSKA SE OKRENULA KOMUNISTIČKOJ KINI! Vlada Viktora Orbana sklopila ugovor sa ‘Sinofarmom’ o nabavci vakcine koja još uvijek nije dobila dozvolu EU regulatora!

Mađarska Vlada saopštila je danas da je postigla dogovor sa kineskim Sinofarmom o kupovini vakcine protiv koronavirusa. Kako prenosi Rojters, Mađarska će biti prva zemlja EU koja je prihvatila kinesku vakcinu ako je mađarske vlasti odobre.

Prema pravilima Evropske unije, da bi se to i dogodilo morala bi da se odobri ultrabrza hitna upotreba, umesto da se čeka da evropski regulator za lijekove EMA da zeleno svjetlo za kinesku vakcinu.

Kritikovali EU

Mađarska vlada oštro je kritikovala EU zbog, kako je rekla, prespore kupovine i isporuke vakcina, navodeći da je zbog toga sada ugrožen ekonomski oporavak te zemlje.

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je danas da zbog “skandalozno” spore nabavke vakcina Evropske komisije neće doći do brze distribucije vakcina na početku ove godine.

Vlada je u četvrtak također donijela uredbu kojom joj se omogućava započinjanje nabavki izvan centraliziranog programa EU. Sijartov glasnogovornik rekao je Reutersu da je postupak odobravanja cjepiva koji je razvila podružnica kompanije Sinofarm iz Pekinga (Peking Institute of Biological Products Co., Ltd (BIBP) već u toku.

Pregovaraju i sa Rusijom?

“Ako pogledamo dalje od granica EU, možemo videti da se u SAD, Britaniji i Izraelu ljudi vakcinišu vrtoglavom brzinom”, rekao je Sijarto na Facebooku.

I šef Orbanove kancelarije Georgi Guljaš izjavio je danas da vakcine po EU programu stižu presporo i da će Mađarska nastaviti pregovore sa Rusijom i Kinom.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] MAĐARSKA SE OKRENULA KOMUNISTIČKOJ KINI! Vlada Viktora Orbana sklopila ugovor sa ‘Sinofarmom… Objavljeno u: […]

Komentiraj