ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI ANKETE U SAD-u: Četiri petine Amerikanaca – i republikanaca i demokrata – kažu da se njihova zemlja raspada!

Pristalice dvije glavne američke partije ipak se u nečemu slažu, barem sudeći po rezultatima nove ankete Axios-Ipsosa.

ANKETA1234456

Četiri petine Amerikanaca – i republikanaca i demokrata – kaže da se Amerika raspada. Prema objavljenim procentima, da se SAD raspadaju smatra 83% republikanaca i 78% demokrata, dakle ukupno 79% od svih Amerikanaca.

Pitanje postavljeno u utorak i srijedu odražava koliziju krize koja okružuje zemlju – pozadina pandemije, recesija, razdvajanje ‘crveno-plave’ Amerike, rasna nepravda, brutalnost pobune u Kapitolu, praćene drugim impičmentom.

Čak 22% demokrata i 19% neovisnih – jedna petina i jednih i drugih – kažu da nisu ponosni što su Amerikanci. To kaže 7% republikanaca i 17% Amerikanaca u cjelini.

Još nešto oko čega se slažu pristalice obje partije jeste i to da i jedni i drugi smatraju da ih tradicionalni partijski lideri ne shvaćaju.

Republikanci daju prednost Trampu u odnosu na kineskog zeta McConnella

Republikanci širom SAD-a privrženiji su predsjedniku Trampu nego kineskom zetu, inače čelniku senatske većine Mitchu McConnellu, prema novoj anketi Axios-Ipsosa.

Većina republikanaca i dalje misli da je Tramp s pravom osporio rezultate izbora, podržavaju ga i žele da bude republikanski predsjednički kandidat 2024. godine.

Ova anketa Axios / Ipsosa sprovedena je od 11. do 13. januara 2021. godine od strane Ipsos-ovog KnowledgePanela®.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj