CERTIFIKAT O VAKCINACIJI: Čelnici država članica EU iduće sedmice razmatraju uvođenje ‘Covid pasoša’

Čelnici država članica Evropske unije sastat će se iduće sedmice da bi razgovarali o planovima za Covid pasoše koji bi ljudima koji su primili vakcinu omogućili putovanje i odlazak na odmor bez ograničenja, piše “Daily Mail”.

NOVA GENERACIJA EU': Predstavljena nova strategija oporavka Evropske unije  - GlobalCir

Ideja o uvođenju certifikata o vakcinaciji već se neko vrijeme spominje u Evropi, a grčki ministri se zalažu da zemlje EU usvoje “standardizovani” pasoš kako bi promovisale putovanja.

Sljedećeg četvrtka grčki premijer Kyriakos Mitsotakis zatražit će od drugih evropskih lidera da se dogovore o Covid pasošima koji olakšavaju slobodu kretanja osobama vakcinisanim protiv koronavirusa.

U pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, grčki premijer Mitsotakis predložio je da osobe koje su vakcinisane trebaju imati slobodu putovanja.

“Treba što prije usvojiti zajednički stav o tome kako certifikat o vakcinaciji treba napraviti tako da bude prihvaćen u svim državama članicama”, izjavio je.

Vlade Estonije, Mađarske, Islanda, Španije, Danske i Belgije nagovijestile su da će podržati takav prijedlog, iako ta ideja već izaziva zabrinutost zbog privatnosti, razmjene podataka i diskriminacije.

Međutim, Evropska unija neće automatski prihvatiti Covid pasoše Velike Britanije, tako da bi planovi za odmor Britanaca mogli biti odgođeni dok se ne dogovore evropski planovi putovanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj