JUČER PRIMIO PRVU DOZU KINESKE VAKCINE! Erdogan: Nemam nikakvih kontraindikacija nakon vakcinacije, u Tursku stiže drugi kontingent ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400!

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da nema nikakve kontraindikacije nakon jučerašnjeg primanja prve doze kineske vakcine protiv koronavirusa i da će nakon 28 dana primiti i drugu dozu.

ERDOGAN SE OBRUŠIO NA SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE BRANEĆI RUSKO ORUŽJE: 'Ne  shvatate s kim imate posla, ne možete nam prijetiti, nismo mi plemenska  država' - GlobalCir

Nakon što je klanjao džumu-namaz u džamiji Dolmabahce, turski predsjednik je novinarima kazao da se odlično osjeća i da broji dane do primanja druge doze anticovid vakcine.

Odnosi sa EU

Turske i grčke delegacije će 25. januara održati sastanak o aktuelnim pitanjima pa su novinari Erdogana pitali da li Turska i dalje želi normalizirati sve odnose sa Evropskom unijom, a on je kazao da Turska od 1963. godine pokušava da te odnose vodi u pozitivnom i konstruktivnom pravcu, ali da Evropska unija nije ispunjavala data obećanja.

Erdogan je kazao da je u toku novi proces i da se vode intenzivni razgovori i konsultacije te je podsjetio kako je u proteklom periodu imao razgovore s mnogim evropskim liderima, uključujući predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, šeficu Evropske komisije Ursulu von der Layen, njemačku kancelarku Angelu Merkel, britanskog premijera Borisa Johnsona i druge.

Na svim tim sastancima smo pozitivno odgovorili na zahtjev da se sastanemo s grčkim premijerom Michotakisom. Istovjetno su se sastajali naši ministri vanjskih poslova i rekli smo da mogu početi tehnički pregovori. Nakon sastanaka specijalnih delegacija, sada je na redu i naš sastanak s uvaženim premijerom. Rekli smo da je to izvodiv korak i u tom pravcu se situacija razvija – kazao je Erdogan.

Uskoro drugi kontingent raketnog sistema S-400

U toku su pregovori s Rusijom o isporuci drugog kontingenta odbrambenog raketnog sistema S-400, a novinari su Erdogana danas pitali i za komentar kritika koje vlasti Sjedinjenih Američkih Država upućuju Turskoj zbog nabavke tih ruskih sistema.

Niti jedna zemlja ne može određivati naše korake u odbrambenoj industriji. To je nešto o čemu isključivo samostalno odlučujemo. Prvi kontingent sistema S-400 smo realizirali s Ruskom Federacijom i u skladu s ranijim dogovorom u toku je realizacija i drugog. Ne znamo šta će o tome govoriti administracija Joea Bidena, ali znamo to da nećemo korake u odbrambenoj industriji praviti tražem bilo čije dozvole, baš kao što nismo ni tokom Trampovog mandata – kazao je Erdogan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj